Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanke, gospe in gospodje! Začenjam 14. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi drugega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Današnje seje se ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: dr. Anže Logar, Predrag Baković, mag. Sara Žibrat, Tamara Vonta, Jernej Vrtovec do 17. ure, Aleksander Reberšek, Anton Šturbej, Žan Mahnič, Jožef Lenart, Dejan Kaloh, Mojca Šetinc Pašek in Damijan Zrim do 14.30.

Na sejo so bili vabljeni predstavnici Vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Preden preidemo na določitev dnevnega reda današnje seje, mi dovolite še nekaj besed. Evropski parlament je 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, že leto poprej, 23. septembra 2008, pa tudi deklaracijo, da se 23. avgust razglasi za evropski dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma. Vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov obeležujemo na obletnico, ko je bil 23. avgusta 1939 podpisan pakt med tedanjima nemškim in sovjetskim zunanjim ministrom Ribbentropom in Molotovom, ki je zaznamoval začetek enega najbolj tragičnih poglavij evropske zgodovine. Evropski parlament z resolucijo med drugim poziva, da mora tragična evropska preteklost ostati v našem spominu, da je treba počastiti žrtve, obsoditi storilce ter položiti temelje za spravo, ki bo temeljila na resnici in na spominu. Žal, vojna, ki se bije nedaleč od nas, krvavo opominja, da se iz preteklosti očitno nismo veliko naučili in da mir nikoli ni samoumeven. Ta vojna ni le sol na nezaceljene rane krute preteklosti, temveč vpije po naših prizadevanjih in odgovornosti, ne molku. Parlament in vlade, vsi odločevalci, imamo tu še posebno odgovornost do države, drugih subjektov družbe in vseh posameznikov, do soljudi. Pomembno je, da se glasno in pogumno zoperstavimo vsem poskusom kršitev in posegov v naše temeljne vrednote, kot so posebej poudarjene tudi v resoluciji: spoštovanje človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakost, načela pravne države in spoštovanje človekovih pravic.

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, počastimo spomin na vse žrtve vseh totalitarizmov in avtoritarnih režimov, njihove svojce in vse, ki so jih ti režimi posredno ali neposredno prizadeli, z minuto molka. / minuta molka/

Prehajamo na določitev… / oglašanje iz dvorane/ Izvolite, ja, gospa Godec.