Govor

Branko Lobnikar

Hvala lepa.

Spoštovana gospa predsednica, spoštovani poslanci, cenjene poslanke, gospod Varuh človekovih pravic, kolegice in kolegi!

Ministrstvo za notranje zadeve z obema organoma v sestavi, policijo in inšpektoratom za notranje zadeve, z vso resnostjo obravnava vse ugotovitve, predloge in pobude varuha in si prizadeva za izboljšavo kakovosti našega dela ter odpravo vseh pomanjkljivosti, na katere nas opozarja varuh. Takoj smo tudi pristopili k realizaciji priporočil, ki jih je varuh namenil Ministrstvu za notranje zadeve v letnem poročilu za leto 2021, podrobneje pa smo na vsa vprašanja in priporočila varuha odgovorili tudi v našem delu odzivnega poročila.

Naj se zahvalim varuhu za vse njegove pobude in sodelovanje s ciljem, da bi skupaj dosegli višji standard varovanja človekovih pravic v policijskih postopkih in tudi ostalih postopkih, ki spadajo na področje dela Ministrstva za notranje zadeve. Z namenom odpravljanja, preprečevanja kršitev človekovih pravic so bile, zagotavljam vam, vse pobude, mnenja in predlogi navedeni v poročilu skrbno proučeni. Ne bom šel podrobneje, naj pa omenim zgolj eno priporočilo. In sicer, varuh priporoča Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za notranje zadeve, Vladi in Državnemu zboru, da se po posvetovanju z varuhom pripravi novela zakona njegovega področja z ustanovitvijo nacionalnega poročevalca za boj proti trgovini z ljudmi v okviru te novele. Tako Ministrstvo za notranje zadeve kot jaz osebno kot nacionalni koordinator za preprečevanje trgovine z ljudmi, podpiram to priporočilo varuha za vzpostavitev neodvisnega mehanizma za spremljanje izvedenih aktivnosti državnih organov na področju trgovine z ljudmi in pozdravljam njegovo pripravljenost, da prevzame to funkcijo.

Hvala lepa.