Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni!

Pričenjam 1. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Vse članice in člane tega odbora oziroma komisije prav lepo pozdravljam.

Vidim, da se je sestava te komisije v tem mandatu zelo povečala. Upam, da bomo s tem rešili več težav in problemov, in seveda predvsem tisto, kar državljanke in državljani pišejo na nas in se obračajo na nas, tako da bomo to tudi reševali.

V prejšnjem mandatu je na tej komisiji bilo 9 članic in članov, sedaj jih je 15, tako da vsem želim res dobro delo na tej komisiji.

In hvala vsem, ki ste se tudi odzvali današnjemu povabilu, tako da boste lahko v nadaljevanju povedali in podali svoja stališča k točki dnevnega reda.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospod Aleksander Reberšek.

Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: namesto gospe Tereze Novak je z nami gospa Katarina Štravs, ki jo lepo pozdravljam, namesto gospe Jožice Derganc je z nami gospod Bojan Čebela, ki ga tudi lepo pozdravljam, namesto gospoda Zorana Mojškrca je z nami gospod Rado Gladek, lepo pozdravljen, namesto mag. Dejana Kaloha, gospod Žan Mahnič, ga lepo pozdravljam, lepo pozdravljam tudi gospo dr. Tatjano Greif, ki je z nami namesto gospe Nataše Sukič in namesto gospe Tamare Vonta je z nami gospod mag. Franc Propsa, sem pravilno povedala, ki ga tudi lepo pozdravljam oziroma mislim, da se nam bo v nadaljevanju še pridružil.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 27. redno letno Poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2021. S Poročilom Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu h konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2021. Včasih smo to obravnavali posebej, sedaj obravnavamo skupaj, mislim, da je tako tudi prav, glede na to, da gre za vsebine, ki se med seboj povezujejo? Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA.

Ne bom še enkrat ponavljala kaj bomo obravnavali, zato najprej dajem besedo Varuhu človekovih pravic oziroma se opravičujem, najprej moram še povedati kdo vse je bil vabljen na današnjo sejo. In seveda, da bomo 27. redno letno Poročilo Varuha človekovih pravic tokrat obravnavali, ne tokrat, ampak vedno obravnavali kot matično delovno telo, sta pa pred tem to obravnavali že Odbor za delo in pa Odbor za izobraževanje. Na sejo sem vabila gospoda Petra Svetino, varuha človekovih pravic, ki ga lepo pozdravljam, vabili smo Državni svet Republike Slovenije, vabila sem predsednika Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, predsednico Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki se nam je opravičila, vabili smo Vlado Republike Slovenije, pristojno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za pravosodje. Ministrstvo za pravosodje in sicer Upravo Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti - lepo pozdravljam gospoda Staneta Baluha - Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije - vidim, da je z nami gospod Aleš Butala, ki ga tudi lepo pozdravljam -, vabili smo zagovornika načela enakosti. Naj povem, da so se opravičili torej predsednica Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Prejeli ste naslednje gradivo, ki je tudi objavljeno na spletni strani Državnega zbora. In sicer 27. redno letno Poročilo varuha za leto 2021 s Poročilom varuha o izvajanju nalog DPM v letu 2021. Dobili ste tudi mnenje Državnega sveta Republike Slovenije in pa tudi delovno gradivo, osnutek predloga priporočila z dne 23. 9. 2022, ki je objavljen v sistemu Udis in ste ga torej prejeli vse članice in člani komisije. po sklicu seje pa ste prejeli še Poročilo Odbora za izobraževanje, šport, znanost in mladino. Mislim, da je sedaj - tukaj nimam napisano -, ampak da je danes prišel tudi še Poročilo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter informacijo o realizaciji priporočila Državnega zbora in odzivno Poročilo Vlade na letno poročilo. Pričenjam torej z obravnavo te točke dnevnega reda. Najprej, kot že rečeno, dajem besedo Varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini, da obrazloži poročilo varuha za leto 2021.

Izvolite, beseda je vaša.