Govor

Hvala predsedujoča.

Spoštovani vsi prisotni.

Začela bi s pohvalami. Pohvalno se nam zdi, da se za znaten odstotek viša postavka pedagoških štipendij ter postavka znanstveno raziskovalna dejavnost.

Pohvaliti je treba tudi izdatno povečanje investicij v študentske domove pri NRP. Prav tako se višajo investicije v prehrano študentov, dijakov in učencev, v štipendiranje, prevoze, bivanje študentov ter šport in rekreacijo. Zvišuje se tudi postavka za izobraževanje odraslih.

Zdaj bi pa omenila še par malce bolj težavnih momentov. Kljub temu, da smo se v koalicijski pogodbi zavezali, da bomo spodbujali večje vključevanje otrok v nižje starostne skupine vrtcev, se NRP postavka povečanje vključenosti v pedagoško vzgojo znižuje za kar petino. Prav tako se sofinanciranje investicij v vrtcih znižuje za polovico. In številčno je skoraj pol manj projektov sofinanciranja investicij kot v letu 2022.

Zakaj je temu tako? In, ali so kje težave s projektiranjem oziroma ali namerava ministrstvo tekom leta sprejeti dodatne projekte?

V osnovnih šolah je slika podobna. Investicije v osnovne šole so šle 115 milijonov na 51,8. Število investicij je tudi padlo za polovico glede na leto 2022. V luči tega, da smo obljubili dodatne investicije v šolsko infrastrukturo, da bomo lahko zagotovili zastonjska šolska kosila vsem otrokom, je to nerazumna sprememba, sploh zato, ker vemo, da proračun za obrambo presega vse rekorde. Na področju gradnje in infrastrukture, obrambni izdatki sledijo isto logiko kot izdatki za gradnjo šolskih jedilnic in kuhinj.

V srednjih šolah je padec investicij v dijaške domove.

Glede večnamenskih romskih centrov bi povedala, da se z letom 2023 končuje NRP večnamenski romski centri, ki je v letu 2022 imel postavko 800 tisoč evrov. In po naših informacijah s terena so večnamenski romski centri dobri in v veliko primerih izboljšujejo socialno in izobraževalno stanje v skupnostih, ki jim služijo.

Zanima nas, zakaj se niste odločili za podaljšanje projekta oziroma nadaljevanje tega, saj v proračunu 2023 in 2024 ni ničesar, kar bi namensko nadomestilo večnamenske romske centre. Ne gre za veliko denarja, gre pa za skupnost, ki je v Sloveniji marginalizirana, in ki ji bi bilo dobro pomagati na vse možne načine.

Pri politiki znanost in raziskovanje se postavka mednarodne aktivnosti v proračunu zmanjšuje za skoraj polovico. Zakaj je temu tako? Sodelovanje v mednarodnih raziskovalnih projektih, kot vemo, bogati slovensko znanost in naše mednarodno sodelovanje in projekte.

In končno, zanima nas tudi, kje smo z zavezo iz koalicijske pogodbe, da bomo delež BDP za visoko šolstvo do leta 2026 povečali na vsaj 1,5 BDP iz javnih sredstev.

Hvala.