Govor

Hvala predsednik.

Spoštovani kolegice, kolegi, predstavniki Vlade, ostali gostje, lep pozdrav!

Jaz se okrog teh številk, kot je že uvodoma vršilec dolžnosti povedal, ne bi kaj posebej ukvarjal. So nekje v tistih letnih povprečjih seveda zaznamovani za leto, ko govorimo, ko ga je zaznamoval covid, tako da, drugače pa se mi

zdi, da bistveno ne odstopa od ostalega.

Tisto, kar si jaz bi želel izpostaviti, dve oziroma tri zadeve. Prvo, kar je v poročilu, to se ponavlja že kar nekaj časa, je ena izmed ugotovitev tudi to, da ni bilo v letu 2021 prijavljena oziroma ugotovljena nobena poklicna bolezen. Odpiram temo, ker dokler bomo imeli z zakonodajo, ki je popolnoma neustrezna s tega področja, in ker nenazadnje ni korektno do tistih zaposlenih, ki pa vem, da jih je kar precej, kar nekaj poklicev, dobesedno danes ne moreš uveljaviti zahtevka za poklicno bolezen. Od tega, da se prepletajo funkcije, od tega, da delodajalci, v končni fazi je to biznis, sklepajo posle z medicino dela, ki ne rada opozarja, ampak te imamo precej, pri stoječem delu, ker se ponavljajo, dokazljivo lahko te zadeve sledimo. Jaz vem, da ker sem na tem področju delal, medicina dela za vsako leto pripravi poročilo, in če se v teh poročilih vsako leto pojavljajo na istih delovnih mestih iste zadeve, bolezni, se pravi, ne vem, lokomotorne, te one, se da relativno s pregledom dveh, treh poročil ugotoviti, da tu nekaj ne štima.

No, zdaj, iti tu v smeri iskanja rešitev, da bi to bila dolžnost, zakonska naloga pooblaščene medicine dela, da opozori, da je treba nekaj, ne vem, ali so to inšpekcije ali delodajalci tako dobijo, ampak bore malo je teh, ki bodo šli sami prijavljati postopke, da imajo delovna mesta, kjer prihaja do poklicne bolezni. Ampak je, ni korektno do ljudeh, ki zbolevajo. To me zanima, če se razmišlja oziroma ste, je nujna sprememba zakonodaje, poenostavitev postopkov, odgovornosti, ker danes se dejansko ne moreš iti po tem postopku priti do statusa, da zmanjšuje poklicno bolezen.

Drugo, pozdravljam, nekje sem zasledil tudi, da je nekako odobrena tisto, kar smo se že tudi v prejšnjem mandatu prizadevali za kadrovsko okrepitev, da imate nekaj teh okrepitev za naslednje leto odobrenih.

Tisto zadnje, kar je pa bi pa bolj bil moj nasvet, glede na to, da ste se zdajle ekipa zamenjali na inšpekciji, glede na to, da v bistvu prihajajo neka sporočila, zdaj bo pa malo drugače, predvsem z nekim žuganjem, tako da je malo začuti tudi po mojem upravičeno ali pa neupravičeno tudi s strani delodajalskih organizacij. Jaz te usmerjene preglede pozdravljam, vem kaj pomenijo. Hkrati pa seveda jaz upam tudi, da se zavedate, da je inšpekcija dela ena izmed nalog, je tudi strokovna pomoč delodajalcem in delavcem.

Tako da, jaz sicer nimam slabih izkušenj, sem bil v večjem podjetju, ker smo imeli v glavnem stvari »pošlihtane« in sem tam, ko pa niso bili, so bili pa dobrodošli tudi nasveti z nekimi roki za odpravo.

Predsednik, zaenkrat toliko, hvala.