Govor

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni na današnji 5. seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Vse članice in člane Odbora, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam!

Sicer vidim, da se še malo nabiramo in kapljamo noter, ampak preden bomo prišli do mesa, ki ga želimo na današnji seji vsebinsko obravnavati, mislim, da se bomo že nabrali.

Obveščam vas, da je na seji zadržana in se je ne more udeležiti poslanka Anja Bah Žibert.

Na seji kot nadomestni člani in članice Odbora s pooblastili pa sodelujejo poslanka Andreja Rajbenšu namesto poslanca mag. Deana Premka, pardon, poslanca Deana Premika, poslanec Lenar Žavbi namesto poslanke Sare Žibrat, poslanec Andrej Hoivik namesto poslanke mag. Karmen Furman in poslanec Zoran Mojškerc namesto poslanke Eve Irgl.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka: Poročilo o delu Inšpektorata Republike Slovenije za delo za leto 2021, 2. točka: Obravnava sklepov, sprejetih na 2. nujni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ob obravnavi točke Primer Marinblu in Selea: nujna krepitev Inšpektorata Republike Slovenije za delo in zaščita delavcev pred nezakonitim izkoriščanjem in še 3. točka: Sedemindvajseto redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2021 s Poročilom o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po Opcijskem protokolu h Konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2021. Nabor zaključuje 4. točka, ki je točka Razno.

Obvestilo k 1. in 2. točki: zaradi vsebinske povezanosti 1. in 2. točke predlagam, da jo obravnavamo skupaj. 2. točka se namreč nanaša na problematiko, ki smo jo obravnavali julija na 2. seji, nujni seji Odbora v zvezi z izkoriščanjem delavcev v dveh slovenskih podjetjih. Ker je rok za realizacijo nekaterih sklepov, sprejetih na 2. nujni seji Odbora, že potekel in se ti nanašajo tudi na delo in pristojnosti Inšpektorata za delo, je bila točka uvrščena na dnevni red današnje seje. Pristojno ministrstvo in Inšpektorat za delo bosta dobila besedo, da podata informacijo o realizaciji omenjenih sklepov.

Če predlogu nihče ne nasprotuje, predlagamo OBRAVNAVO OBEH TOČK, TOREJ 1. TOČKA POROČILO O DELU INŠPEKTORATA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DELO ZA LETO 2021 in 2. TOČKA OBRAVNAVA SKLEPOV, SPREJETIH NA 2. NUJNI SEJI ODBORA ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN INVALIDE OB OBRAVNAVI TOČKE PRIMER MARINBLU IN SELEA, NUJNA KREPITEV INŠPEKTORATA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DELO IN ZAŠČITA DELAVCEV PRED NEZAKONITIM IZKORIŠČANJEM.

Vse gradivo potrebno za izvedbo današnje seje je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. In dodatno ste v tem gradivu prejeli Usmeritve za delo Inšpektorata za delo.

K točkama so bili vabljeni: Inšpektorat Republike Slovenije za delo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Državni svet in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

S tem prehajamo na uvodne predstavitve.

Besedo dajem predstavniku Inšpektorata Republike Slovenije za delo, to je vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja, gospod Luka Lukić.

Izvolite, vaša beseda.