Govor

Jaz nisem se želel oglašati kaj preveč, ker se strinjam s tem, kar je moj kolega gospod Horvat povedal glede teh dokumentov, ki jih dobivamo in ki so v neki presoji, vendar gre v tem primeru za neke zdravo razumske zadeve, ki jih je kolega Horvat tudi pojasnil.

Zelo zanimiva je tudi utemeljitev pri tej kazni za pašo. Vlada pri tem odgovarja na ta način, da pojasnjuje, da je beseda paša splošno znano dejstvo. Ali veste kaj to pomeni v pravnem pomenu? Da si lahko vsak tolmači po svoje to zadevo in da je splošno znano dejstvo in da to morajo vedeti vsi pretežni - citiram – »Splošna znana dejstva so tista, ki so znana pretežni večini vseh odraslih članov družbe, in sicer ne glede na spol, starost, veroizpoved in tako naprej.« Mislim, če je to v pravnem smislu neka zaveza, potem se je res treba vprašati po zdravju.

Tudi vse te utemeljitve znotraj obrazložitve kako paša škoduje gozdu je milo rečeno za lase privlečena. Pa tudi če ima nekdo plešo je čisto brez veze. To so taki argumenti, ki v osnovni šoli pa v vrtcu ne zdržijo. Tako da se je res treba vprašati glede smiselnosti vseh teh ureditev v zakonu, ki v bistvu nimajo neke resne pravne podlage tudi v primeru Triglavskega narodnega parka in tega omejevanja vožnje v naravnem okolju. To se vsi strinjamo, vendar so te kazni dejansko pretirane in nesorazmerne v primerjavi z ostalimi. Enako velja tudi za vse ostale kazni, za katere je tudi bila opravljena v bistvu ustavna presoja. Mislim, da je v tem primeru pa prvič tudi z moje strani zelo težko, se strinjam, da bi bilo tak dokument kar z levo roko za potrditi pa reči Zakonodajno-pravna služba se strinja. Mislim, da vsaj pri nekaterih zadevah je zadeva preveč, bi rekel, arbitrarna in bo povzročala v nadaljevanju kar veliko problemov.

Če govorimo že o paši, en zelo zanimiv primer. V Posočju, v Trenti še vedno velja prepoved kozjereje pa se kozjereja in ovčereja odvija, še nobene kazni. Sedaj, če bo pa nekdo rekel, okej, sedaj pa Državni zbor spet to obravnaval pa bo nek inšpektor prišel pa bomo celo zgornje Posočje zaprli, ker tam še vedno nek zakon velja iz leta, ne vem, 62, 63, ko so izpraznili Trentarsko dolino. Zakon še vedno velja. Sedaj nekdo to tolmači, da je to paša v naravnem okolju, kjer mora nek gozdarstvo gojitveni načrt določiti kje se bo ovca pa koza po domače pasla. Mislim, da so to absurdi in včasih bi bilo dobro, da tudi vsebino pogledamo. Tu pa še, kot sem rekel, vsaj pri tej paši tudi pravno formalno zadeva ne stoji.