Govor

Hvala lepa.

Spoštovana ministrica, poslanke, poslanci, ostali vabljeni!

Jaz bi izrazila neko načelno podporo temu Predlogu. Vseeno je le predlog, ki bo sprejet po kar težkem, nekem zahtevnem postopku z vidika večin in usklajevanja na ravni Evropske unije, tako da verjamem, da bodo pomisleki dobro pretehtani.

Ampak začela bi s to mislijo nekako kot odziv na predstavnike Državnega sveta, da vseeno se moramo zavedati, da trenutno imamo v Sloveniji, glede na to, koliko poslancev imamo v Evropskem parlamentu na prebivalstva prebivalca, dejansko kar dobro pozicijo v primerjavi z velikimi državami.

Želela sem se pa oglasiti, ker bi rada izpostavila dve vrsti ukrepov v tem predlogu, ki se mi zdijo pomembni tako za prihodnost naše Evropske unije, pa temelj neke usmeritve sistemov, ki jih zasledujemo, in to je vključevanje mladih in pa prizadevanje za enakost spolov. Pozdravljam predlog, da se določa najnižja starost za glasovanje 16 let, kandidiranje 18 let. Ob tem bi opozorila, da mislim, da trenutni sistem izobraževanja in opolnomočenja mladih v Sloveniji ni zadosten. Če bomo znižali starost na 16 let, kar verjamem, da je dobro, moramo okrepiti tudi to zavedanje o sistemu opolnomočenje mladih, ker drugače seveda je velik riziko, da se mogoče izkorišča to populacijo. Sicer se to dogaja pri vseh starostih, ampak mislim, da je nekako odgovornost države, demokratične družbe, da zagotovimo, da tudi v našem obveznem izobraževanju dobimo tiste osnovne informacije o tem, kako deluje naša država in kakšne možnosti imamo mi v njej, da uveljavljamo svoje interese.

Potem glede enakosti spolov, pozdravljam, da se bo, da bi se uvedlo, da se na listi kandidati in kandidatke izmenjujejo, tako kot že poznamo delo na lokalnih volitvah. Trenutno imamo bolj ohlapen standard tukaj v Sloveniji, mislim, da samo en spol, vsaj en kandidat spola mora biti na zgornji polovici liste. In mislim, da je na žalost zaradi nekih ukoreninjenih stereotipov in tradicionalnih nekako usmeritev, bo potrebno vsaj za neko obdobje uvesti borigorozne kvote za to, da bodo tudi ženske v politiki in v javnem življenju bolj enakopravno zastopane.

Na koncu pa še nadomeščanje v primeru porodniškega, očetovskega in starševskega dopusta, tudi zelo pozdravljam, da se to uvaja. To bomo morali tudi v našem Državnem zboru urediti in kakor slišim je to na agendi. To je ključen ukrep tudi za enakost spolov in za to, da si nekako prizadevamo, da imamo moški in ženske enake možnosti in priložnosti tako v javnem življenju in pa da se čim bolj izogibamo stereotipom doma in v družini.

Načeloma spremembe podpiram. Teh par opozoril, ki sem dala, mislim, da bo treba pretehtati, ampak kot sem začela, verjamem, da bo proces še dolg in bomo imeli priložnosti, da o tem še spregovorimo.

Hvala.