Govor

Tatjana Buzeti

Hvala za besedo.

Pozdravljeni tudi v mojem imenu!

Spoštovana predsedujoča, poslanke in poslanci, dovolite mi, da vam na kratko predstavim predlog in stališče Vlade do te spremembe, ki v bistvu že poleg utečenega dosedanjega zbiranja ekonomskih podatkov na ravni kmetije na novo uvaja zbiranje okolijskih in socialnih podatkov. Torej, v bistvu gremo na nek holističen pristop, ki ga tudi zasleduje kmetijska politika ter na ravni kmetije uvaja enotno identifikacijske oznake kmetij na ravni EU. Če pogledamo malo dosedanjo prakso, vidimo, da mreža za zbiranje računovodskih podatkov s kmetijskih gospodarstev deluje že od leta 65 in na ravni EU je v bistvu vključenih več kot 80 tisoč kmetij, v Sloveniji nekaj na 900. Torej, to ni nekaj novega. Nov je v bistvu nabor podatkov, kar nam bo pa sigurno pač predstavljalo tudi neke administrativne, finančne in bom rekla tudi motivacijske ovire, če tako rečemo in to moramo seveda načrtovati. Kar se pa tiče metodologije in vprašalnika, ga pa usklajuje že danes Evropska komisija in imamo za vse države članice enotno.

V predlogu stališča imamo v bistvu predvsem pomisleke glede prehodnega obdobja. Kajti potrebno digitalizacijo, nabor podatkov, vse to moramo v bistvu zagotoviti tudi s pravnimi podlagami. Tako da predviden rok je leta 2025, ki ga predlaga komisija, s tem, da smo mi že za naslednje leto zagotovili tudi finančna sredstva, da povišamo v bistvu tista sredstva za kmetije z 250 na 300 evrov, da jih ohranimo v samem sistemu in da se izognemo izhodu. Kajti, v bistvu sankcije, ki pa jih komisija predlaga, so pa znižanje finančnih sredstev za ta namen in zdaj z obstoječih 30 % na 50 %, torej si nikakor ne želimo, da pademo.

Kar se tiče vseh prilagoditev bomo naredili tudi stališče Vlade je usklajeno z vsemi resornimi ministrstvi in vladnimi službami, ki pri tem sodelujejo in ki nam bodo v bistvu na neki celotni mreži pomagali.

Tako bi jaz čisto na kratko to predstavila. Če je pa kakšno vprašanje, pa z veseljem odgovorimo.