Govor

Torej, spoštovani kolegice in kolegi, začenjam s 3. sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolega Aleša Rezar nadomešča Franc Props. Ga lepo pozdravljam na današnji seji odbora za evropsko Evropske unije.

Sedaj pa vas obveščam, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse vas lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red torej kot ste ga sprejeli. Rad pa bi vas na začetku obvestil, da bi spremenili točke dnevnega reda in bi na željo ministrice za javno upravo dali 3. točko kot 1., potem pa bi nadaljevali po dnevnem redu.

Tudi kolegica predsednica Odbora za kmetijstvo dr. Čadonič Špeličeva se je s tem strinjala, tako da tisti, ki ste člani kmetijstva lahko, če želite, sodelujete pri tej točki, ostalo pa bomo potem nadaljevali. Tako da sedaj bomo prišli na 3. točko dnevnega reda, zato bomo začeli, vse ostale točke pa bodo potem normalno po dnevnem redu kot so.

prehajamo torej na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE SVETA O VOLITVAH POSLANCEV EVROPSKEGA PARLAMENTA S SPLOŠNIMI NEPOSREDNIMI VOLITVAMI, RAZVELJAVITVI SKLEPA SVETA 76/787 ESPJ, EGS, EURATOM IN AKTA O VOLITVAH POSLANCEV EVROPSKEGA PARLAMENTA S SPLOŠNIMI NEPOSREDNIMI VOLITVAMI, PRILOŽENEGA TEMU SKLEPU.

Gradivo k 3., 4., in 5. točki smo prejeli od Vlade 22. septembra 2022 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo omenjenega gradiva v Državnem zboru je danes.

Gradivo k 3. in 4. točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo kot matičnem delovnem telesu. S strani tega odbora smo bili obveščeni, da na obravnavo, da ne bo obravnava omenjenih dveh gradiv, ne nam bi nas seznanil z razlogi, zlasti s pravno podlago za takšno odločitev. Morda nekoliko nenavadno, ampak spoštujemo odločitev torej matičnega delovnega telesa, upoštevajoč prvi odstavek 145.h člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa obveznost mnenja matičnega delovnega telesa, stališča za odpor, zato Odbor za zadeve Evropske unije ne bo mogel sprejeti stališč Republike Slovenije, kar bi moral storiti glede na pravno podlago iz zakona, na osnovi katere je bilo gradivo poslano v Državni zbor. Vseeno pa sem se odločil, da bomo zaradi pomembnosti vsebine obe zadevi obravnavali, ne bomo pa sprejeli stališč, ampak se bomo samo seznanili s predlogom stališč. Pričakujem pa, da je to edini takšen primer s strani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo kot tudi drugih matičnih delovnih teles in da bodo v prihodnje spoštovali zakonsko in poslovniško ureditev zadev Evropske unije v Državnem zboru.

Sedaj pa bi prosil ministrico za javno upravo, gospo Sanjo Ajanović Hovnik torej, da nam predstavi predlog uredbe in še zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Spoštovana ministrica, izvolite, beseda je vaša.