Govor

Gal Gračanin

Najlepša hvala za besedo.

Zakonodajno-pravna služba je v okviru svojih poslovniških nalog pripravila mnenje o predlogu zakona z vidika njegove skladnosti z Ustavo in pravnim sistemom ter z zakonodajno- tehničnega vidika.

Ugotavljamo, da predlog zakona o materialnem delu, to je v 1. in 2. členu, ustrezno izvršuje odločbo Ustavnega sodišča št. UI-486/20 z dne 16. 6. 2022, s katero je Ustavno sodišče ugotovilo, da je prvi odstavek 3. člena Družinskega zakonika v delu, v katerem je določal, da je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene v neskladju z Ustavo, in da tudi ustrezno izvršuje odločbo Ustavnega sodišča številka UI- 91/21 z dne 16. 6. 2022, s katero je Ustavno sodišče odločilo, da sta prvi odstavek 213. člena in 233. člen Družinskega zakonika, ki sta posvojitev otroka dopuščala zgolj heterospolnima partnerjema, v neskladju z Ustavo.

V zvezi s pomanjkljivostmi prehodne ureditve, na katere smo opozorili v mnenju, pa po preliminarni analizi amandmajev koalicije ugotavljamo, da po večini odpravljajo naše pomanjkljivosti. Opozarjamo pa na neskladje med drugim in osmim odstavkom 3. člena predloga, ki različno urejata vprašanje dokončanja tekočih postopkov ugotovitve neobstoja, razveljavitve in prenehanja partnerske zveze, kar bi bilo treba v nadaljevanju postopka še popraviti.

Ker pa smo bili z amandmaji seznanjeni šele pred sejo, jih bomo v Zakonodajnopravni službi v skladu s svojimi poslovniškimi nalogami, če bodo sprejeti, še podrobno preučili in po potrebi opozorili na morebitne druge pomanjkljivosti.

Najlepša hvala.