Govor

Lepo pozdravljeni!

Na 5. nujni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, vse članice in člane odbora, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam.

Sejo začenjam in vas obveščam, da zaenkrat nisem dobil obvestila o tem, da bi bil kdorkoli za sejo zadržan, hkrati pa sem prejel nekaj pooblastil, in sicer, bo poslanko Almo Intihar nadomeščal poslanec Aleksander Prosen Kralj, poslanko Sandro Gazinkovski bo nadomeščala poslanka Lucija Tacer in poslanko Anjo Bah Žibert bo nadomeščala poslanka Alenka Jeraj. In poslanko Evo Irgl bo nadomeščal poslanec Branko Grims.

V poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo torej k 1. PRVI TOČKI - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH DRUŽINSKEGA ZAKONIKA.

Na spletni strani Državnega zbora je objavljeno gradivo, ki je predmet današnje seje, nekatere pripombe zainteresirane javnosti pa ste poslanke in poslanci prejeli v varovani predal zaradi varstva podatkov.

Na sejo so bili vabljeni: predstavniki Vlade, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, zagovornik načela enakosti, Varuh človekovih pravic, ki se je, mimogrede, za današnjo sejo opravičil, Društvo Informacijski center Legebitra, Društvo parada ponosa, Mirovni inštitut, dr. Barbara Rajgelj iz Pravne mreže za varstvo demokracije, dr. Mojca Urek iz Fakultete za socialno delo, dr. Ana Marija Sobočan, prav tako iz Fakultete za socialno delo, Nina Dragičević iz Galerije Škuc, za današnjo sejo se je opravičila, Aleš Primc kot predsednik Gibanja za otroke in družine, Metka Zevnik kot predsednica Združenja starih staršev Slovenije, Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda, in Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenja Slovenije.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih zakona. Preden predam besedo, pa naj vas obvestim, da bi v skladu s parlamentarno prakso glede na zelo izčrpen seznam vabljenih, uvodne predstavitve omejili na pet minut po posameznem vabljenem, sicer se bo ta seja zavlekla brez kakršnekoli silne potrebe.

Torej me zanima v nadaljevanju, če želijo predlagatelji predloga zakona, to je Vlada, podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Drži.

Državni sekretar Simon Maljevac, vaša je beseda.