Govor

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovani minister, vsi vabljeni na današnjo sejo prav lepo pozdravljeni!

Predlagam, da začnemo z našo 1. redno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti gospa Vera Granfol. Na seji pa imamo kot nadomestnega člana gospoda Martina Premka, ki nadomešča poslanca Rastislava Vrečko. Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden iz samega sklica seje. Svojo sejo pa sta opravičila predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze, gospa Ksenija Dobrila. Namesto nje naj bi bil prisoten gospod Livijo Semolič in pa predsednica Kulturnega društva Člen sedem za avstrijsko Štajersko Pavlova hiša, mag. Suzane Vajtlainer.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE POLOŽAJ AVTOHTONE SLOVENSKE NARODNE SKUPNOSTI V SOSEDNJIH DRŽAVAH.

Prejeli smo še eno pooblastilo, zato ga bom na tem mestu prebrala, in sicer, poslanec Jožef Lenart nadomešča poslanca Danijela Krivca. S sklicem seje ste 8. 9. prejeli tudi gradivo, ki so ga pripravili na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, za kar se jim najlepše zahvaljujem. Bi sedaj uvodoma dala kar besedo ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospodu Mateju Arčonu, da nam na kratko predstavi gradivo in pa seveda tudi položaj avtohtone narodne skupnosti v sosednjih državah. Lahko kar za govornico, da vas bodo vsi bolje videli.

Najlepša hvala.