Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, vsi vabljeni, ostali prisotni, pričenjam … / oglašanje iz dvorane/ Kolega Breznik, lepo prosim. Hvala. Pričenjam 5. nujno sejo Odbora za gospodarstvo.

Najprej bi pozdravila dva nova člana, gospoda Aleksandra Prosen Kralja in nov član je tudi gospod Soniboj Knežak. Lep pozdrav.

Na seji, kot nadomestni člani sodelujejo gospa Sara Žibret namesto gospoda poslanca Tomaža Laha in gospa Nataša Sukič, ki nadomešča poslanca Miho Kordiša.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

In sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPOMOČI GOSPODARSTVU ZARADI VISOKIH POVIŠANJ CEN ELEKTRIČNE ENERGIJE IN ZEMELJSKEGA PLINA PO NUJNEM POSTOPKU, EPA 298-9.

Predlagateljica zakon je Vlada. Kolegij je na 16. seji, 4. 10. 2022, sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Dne 28. 9. je bila vložena zahteva skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora.

K obravnavi te točke so vabljeni Vlada, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Državni svet in Zakonodajno-pravna služba. Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 4.10.2022, predloge in pripombe Gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije, Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti in Obrtno podjetniške zbornice z dne 29.9.2022. Mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 4.10.2022 in pojasnila Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe prav tako z dne 4.10.2022. Rok za vložitev amandmajev teče do zaključka razprave o posameznih členih predlaganega zakona na današnji seji. Amandmaje k predlogu zakona so do sedaj vložile Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica k 6. členu z dne 5.10.2022 in Poslanska skupina Nove Slovenije in sicer k 4., 5., 6. in 8. členu z dne 5.10.2022. V nadaljevanju oziroma na mize že prihaja tudi pregled amandmajev, tako da lahko nadaljujemo z delom.

In pričenjam drugo obravnavo predloga zakona.

Besedo dajem predstavniku Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, državnemu sekretarju Matevžu Frangežu. Beseda je vaša, izvolite.