Govor

Sejo je vodila mag. Tamara Kozlovič, predsednica odbora.

Pozdravljeni. Predlagam, da pričnemo s 1. redno sejo Odbora za zdravstvo.

Pozdravljam lepo vse poslanke in poslance, vse vabljene, vse ostale prisotne.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo poslanec Zoran Mojškerc, ki nadomešča poslanko Jelko Godec, Jože Lenart ki nadomešča poslanko mag. Karmen Furman in poslanka Nataša Sukič, ki nadomešča poslanca Miho Kordiša.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne, 31. avgust, ste prejeli predlog dnevnega reda, ki se glasi. Prva točka, Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, skrajšani postopek. Druga točka, Ustanovitev pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji. Tretja točka, Razno.

Ker v Poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Zato predlagam, da gremo kar k 1. TOČKI DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O NUJNIH UKREPIH NA PODROČJU ZDRAVSTVA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložil Državni svet Republike Slovenije in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora ste prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne, 29. avgust 2022, mnenje Vlade Republike Slovenije z dne, 7. september 2022, pripombe javnega, štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije z dne, 25. avgust 2022 in amandmaje Državnega sveta na amandmaje vlade k predlogu zakona z dne, 13. in 14. september 2022.

K 1. točki smo povabili predlagatelje zakona, torej Državni svet Republike Slovenije in sicer mag. Petra Požuna, Vlado Republike Slovenije, predstavnike Ministrstva za zdravje, Zakonodajno-pravne službe in predstavnike javnega, štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

V poslovniškem roku je amandmaje vložila Vlada Republike Slovenije k 1. in 2. členu predlaganega zakona in predlagatelj predloga zakona Državnega sveta Republike Slovenije je vložil tudi amandmaje na amandmaje vlade k 1. in 2. členu. Dobili pa smo tudi predloge amandmaje za amandmaje odbora k 1. členu.

Pričenjamo tako z drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona. Odboru tudi predlagam, da se razprava o vseh členih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Hvala.

Tako predajam besedo najprej predlagateljem zakona, Državnemu svetu, mag. Peter. Izvolite.