Govor

Hvala še enkrat.

Lep pozdrav!

Zakon, ki je danes pred nami je zelo pomemben in tudi nujen. Namreč v primeru, če ga ne bomo sprejeli v razumnem roku, grozi Sloveniji, da bo izpostavljena zelo velikim sankcijam, ker gre za implementacijo dveh evropskih direktiv, ki sta zavezujoči in jih je potrebno vnesti v naš pravni red. Dejstvo je, da je ta zakon nastajal zelo dolgo časa, že v času prejšnje Vlade, približno dve leti. Namreč zaradi dolgotrajnih usklajevanj in pogajanj, ker gre za sorazmerno veliko število akterjev in interesov, ki jih ta zakon zajema in se je pač poskušalo poiskati čim večji oziroma čim širši konsenz. V prvem branju ga je zdaj tudi potrdil Državni zbor.

Glede samega besedila zakona bi posebej poudaril, da prinaša več varnosti, več preglednosti, pa tudi več ugodnosti za neposredne uporabnike, se pravi za državljanke in državljane in internet je danes pač področje, kjer mora imeti tudi varnost posebno mesto. Vsi vemo, da prihaja do pač tudi internetnih kibernetskih napadov. Tudi v Sloveniji se je to zgodilo nedavno, napad je bil na sistem znotraj Ministrstva za obrambo. Poleg tega preži na neposredne uporabnike še cela vrsta drugih nevarnosti. In vsemu temu je ta zakon podrejen. Uveljavlja, kot rečeno, večjo stopnjo varnosti in upošteva seveda tudi tiste odločitve, ki so dolgoročne, se pravi, gredo v smer varnosti, ne samo Slovenije, ampak celotne evropske skupnosti, ki se na tem področju tudi usklajuje in kot že sami ti dve direktivi dokazujeta, išče skupno politiko, jo oblikuje in potem tudi uveljavlja.

Kar se amandmajev tiče, kot predlagatelji izrecno podpiram tiste, ki jih je vložila Poslanska skupina SDS, gredo v smeri že doseženega konsenza pri prejšnji obravnavi tega zakona, ki je bil potem zaradi volitev prekinjen in s tem v smer še večjega sporazuma oziroma konsenza o samem besedilu zakona na tem občutljivem področju. Glede ostalih, pa jih ne podpiram. Posebej pa opozarjam na spornost tisti, ki rahljajo oziroma zmanjšujejo varnostne protokole, ki so zdaj zajeti znotraj zakona. To, mislim, da niso dobre rešitve in pri teh osebno opozarjam, da bi bilo dobro te amandmaje zavrniti.

V vsakem primeru pa kot predlagatelj predlagam, da besedilo na koncu potrdimo in da ga sprejmemo, kajti, kot rečeno, že tisto, ko se je šlo v formalno pobudo z referendum, s čimer se je zavleklo, zakon je Slovenijo popolnoma po nepotrebnem izpostavljal sorazmerno veliki nevarnosti. Gre za dokaj visoke sankcije, ki doletijo državo, če pa bi se karkoli še zalomilo tokrat, in bi se ponovno odložilo dokončen sprejem zakona, potem pa je treba vedeti, da postopek za uveljavitev sankcij že teče. Zato je danes potrebno besedilo zakona sprejeti. In upam, da bo potem ustrezno podporo doživel tudi na seji Državnega zbora kot celote.

Hvala.