Govor

Lep pozdrav!

Predlagam, da kar začnemo.

Vse članice in člane Odbora, vabljene in vse ostale prisotne lepo pozdravljam na 1. redni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da je zadržan gospod Žan Mahnič, ki se nam pridruži ob 13. uri. Imamo pa tudi eno nadomestilo: gospo Anjo Bah Žibert nadomešča gospod Rado Gladek.

Prehajamo na dnevni red. Glede današnjega dnevnega reda seje Odbora bi najprej omenila, da ste z dopisom z dne 7. 9. bili obveščeni o brezpredmetnosti 1. točke dnevnega reda, saj se je zaradi umika Predloga zakona končal zakonodajni postopek.

Dne 12. 9. pa ste Prejeli predlog za umik 3. in 4. točke z dnevnega reda seje, zato prehajamo zdaj na obravnavo in odločanje o predlogih za umik.

Najprej prehajamo na obravnavo predloga za umik 3. točke.

Na podlagi smiselne uporabe desetega odstavka 64. člena Poslovnika Državnega zbora razprava o predlogu za umik točke z dnevnega reda ni mogoča, lahko pa o tem predlogu sporočijo stališča predstavniki predlagatelja predloga za umik, predstavnik predlagatelja Predloga zakona in predstavniki Poslanskih skupin in Vlada.

Zdaj pa, mi dovolite, da kot predsednica preberem, predstavim predlog za umik.

Bom kar združila predlog za umik obeh zakonov, se pravi 3. in 4. točke, ker je namreč razlog za umik enak.

Na današnji seji, 1. redni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je predvidena obravnava Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lokalnih volitvah in Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državnem svetu. Oba predloga zakona naslavljata ureditev volilnega spora v skladu z določbama Ustavnega sodišča. Gre za zakonsko materijo, ki posega v pravila, po katerih se odvijajo posamezne volitve. V zvez s tem je treba opozoriti tako na stališče Ustavnega sodišča, kot na priporočila Beneške komisije, da v določenem času pred razpisom volitev, še manj pa v času volilnega postopka, ni dopustno spreminjati zakonodaje, ki ureja volilna pravila. Na to je v smojem mnenju opozorila tudi naša Zakonodajno-pravna služba in na podlagi teh razlogov in v luči pravne varnosti in predvidljivosti, smo koalicijski partnerji ocenili, da bi bilo bolj primerno obravnavo obeh Predlogov zakonov preložiti na čas, po izvedenih volitvah.

S preložitvijo obravnave bomo, kot sem že omenila, sledili stališču Ustavnega sodišča, da se v času pred razpisom volitev, volilna pravila ne spreminjajo, in priporočilom Beneške komisije, da spremembe ne morejo veljati za volitve, ko so volilna opravila že v teku. Tako redne lokalne volitve kot splošne volitve v Državni svet so namreč že razpisane. Poleg tega so v teku tudi volilna opravila oziroma postopki. Predlagane spremembe in dopolnitve obeh zakonov zato ne smejo veljati letošnje redne lokalne volitve in volitve v Državni svet.

V luči slednega smo sicer kot kvalificirani predlagatelji tudi vložili ustavne amandmaje, da se za vse volitve, ki so v teku ob sprejemu obeh zakonov, kakor tudi za vse ostale, ki bodo razpisane leta 2022, uporabi sedaj veljavna ureditev, kar pomeni, da se bosta zakona uporabljala šele v letu 2023 oziroma za volitve, ki bodo razpisane po preteku letošnjih volitev. A četudi bi bili ti amandmaji sprejeti menimo, da je preložitev oziroma zamik obravnave potreben tudi zaradi nekaterih drugih opozoril naše Zakonodajno-pravne službe. Ključna novost obeh predlaganih zakonov je ureditev volilnega spora, pri čemer je treba volilni spor, četudi gre za dvoje različnih volitev, bolj celovito urediti oziroma ga v ključnih rešitvah bolje uskladiti. Verjetno bodo ob že vloženih amandmajih potrebni še dodatni. Kljub vsemu navedenemu pa naj poudarim, da sta oba zakonska predloga dobra z izjemo določbe zakona o lokalnih volitvah o odvzemu volilne pravice tujcem. In da jih bo moč z amandmaji ustrezno spremeniti in izboljšati, posebej v luči izpostavljenih pripomb Zakonodajno-pravne službe.

Zato na podlagi drugega in tretjega odstavka 64. člena v povezavi s 56. členom Poslovnika Državnega zbora kot predsednica odbora predlagam, da se 3. in 4. točka umakneta z dnevnega reda 1. redne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter se obravnavi opravita na eni izmed naslednjih sej po izvedenih rednih lokalnih volitvah in splošnih volitvah v Državni svet.

Želi besedo predlagatelj predloga zakona? (Da.)

Izvolite, gospod Grims.