Govor

Tatjana Bobnar

Ja, hvala lepa za besedo.

Z menoj so sicer tudi kolegi, generalni sekretar in pa tudi pomočnik generalnega direktorja policije, če bi bilo potrebno karkoli pojasniti v bolj podrobnosti glede največjega v bistvu proračunskega uporabnika, ki ima torej interni finančni načrt, se pravi policija.

Kakorkoli, jaz se moram na tem mestu seveda zahvaliti Ministrstvu za finance za zelo konstruktivno sodelovanje pri pripravi tega rebalansa proračuna za 2022. Mi smo naredili oceno porabe torej glede na stanje kakršno je bilo tudi stanje javnih naročil in vseh postopkov in na podlagi te ocene porabe smo dobili finančna sredstva.

Sedaj, če gremo po posameznih postavkah. Torej sprejeti proračun za leto 2022 za MNZ z organoma v sestavi za vsa sredstva znaša 553,7 milijona evra. Predlog za rebalans skladno z limiti Vlade pa znaša 533,4 milijona evra. Torej, če gremo, potem v nadaljevanju na integralnih sredstvih, namenskih sredstvih in pa EU sredstvih so vrednosti kot so zapisane. kar se tiče sredstev za plače, je enako sprejetemu proračunu, se pravi 365,4 milijone evrov. 85,7 milijonov evrov za materialne stroške, kar je za 11,9 milijonov evrov več od sprejetega proračuna. Večji del povečanja materialnih stroškov je bil izveden v pripravi internega finančnega načrta. Z rebalansom pa so se v glavnem povečala sredstva za povračilo občinam ob zunanji meji skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije, kar smo ob sestankih z župani ob teh obmejnih občin tudi predstavili in je to seveda sodelovanje z lokalno skupnostjo zelo pomembno in temu damo pač poseben pomen.

Povečala so se tudi sredstva, zaradi rednega delovanja, operativnega rednega delovanja policije in pa povečanje stroškov vzdrževanja registrov MNZ. 58 milijonov evrov za investicije, kar je sicer za 25 milijonov evrov manj od sprejetega proračuna in v ta sredstva za investicije so pa vključene nabave, ki so ali pa bodo uspešno izvedene v tem proračunskem letu. Zmanjšanje sredstev je pa iz tega naslova, ker ali javna naročila niso mogla biti oddana, ker ni bilo ponudnikov torej se nihče ni prijavil na izvedeno javno naročilo in so, bom rekla, ti načrti kot so bili predvideni v letošnjem letu prestavljeni nekateri na naslednje leto. Ampak v letošnjem letu, kar se tiče investicij, investicijsko vzdrževanje objektov, reševanje prostorske problematike, recimo Policijske postaje Koper, Tolmin, Rače, nakup prevoznih sredstev, nakup transportnega helikopterja, plačilo za avans avansa za nakup helikopterja v letu 2023, nabava računalniške in telekomunikacijske opreme, zaključek investicije Tetra, se pravi digitalni komunikacijski sistem. Oprema se je povečala za kriminalistično policijo, nacionalni forenzični laboratorij za nadzor prometa in pa računalniška oprema za ministrski del.

Toliko na kratko, kar se tiče proračuna Ministrstva za notranje zadeve.

Hvala lepa.