Govor

Rok Jesih

Sejo je vodila Tereza Novak, predsednica odbora.Pričanjem 9. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da se današnje seje ne bo mogla udeležiti in se je opravičila poslanka Tamara Vonta. Imamo tudi kar nekaj menjav. Gospod Andrej Hoivik nadomešča gospoda Žana Mahniča, gospa Tatjana Greif nadomešča gospo Natašo Sukič, gospod Zoran Mojškerc nadomešča gospo Anjo Bah Žibert in gospod Lenart Žavbi nadomešča gospo Tamaro Kozlovič.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve, je določen dnevni red seje, kot je bil objavljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022, ki ga bomo v okviru pristojnosti odbora obravnavali kot zainteresirano delovno telo.

Navedeni predlog je bil dne, 8. septembra, objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za finance, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za javno upravo in služba vlade za digitalno preobrazbo.

Prehajamo na predstavitev predloga rebalansa, zato besedo dajem vabljenim na sejo in najprej Ministrstvu za finance in vas prosim, da se za magnetofon predstavite. Izvolite.

Ja, dober dan. Hvala predsedujoča za besedo. Moje ime je Rok Jesih in sem predstavnik Ministrstva za finance, direktorata za proračun.

Na kratko bom predstavil rebalans proračuna oziroma predlog, ki je v postopku. Med izvajanjem proračuna Republike Slovenije za leto 2022 je bilo ugotovljeno, da so posamezni ukrepi vezani na izvajanje nalog in zmanjševanje vpliva covida finančno podcenjeni oziroma so nastali po sprejemu proračuna Republike Slovenije za leto 2022. Hkrati pa je prišlo tudi do dodatne spremembe gospodarskega položaja, predvsem z motnjami v dobavnih verigah, rastjo cen prehranskih izdelkov in podobno. Predlog rebalansa proračuna za leto 2022 tako predstavlja prilagoditev aktualnim gospodarskim in geopolitičnim razmeram, ter dejanskim potrebam. Pri načrtovanju rebalansa za leto 2022 smo upoštevali še vedno spomladansko makroekonomsko izhodišče UMER-ja, ter z EU sredstvi ocene realizacije odhodkov do konca leta 2022 podane s strani resorjev. Še nekaj številk.

Ocenjujemo, da bodo v bilanci prihodkov in odhodkov prihodki načrtovani v višini 12 milijard in pol evrov, prihodki bodo višji v primerjavi s sprejetim proračunom za slabih 10 %. Odhodki rebalansa proračuna za leto 2022 so načrtovani v višini 14,5 milijard in so v primerjavi z odhodki v sprejetem proračunu višji za 4,6 %. Primanjkljaj v bilanci prihodkov in odhodkov je tako načrtovan v višini dobre dve milijarde.

Naj na koncu poudarim, da bodo na seji matičnega Odbora za finance posebej predstavljene okoliščine in izhodišča načrtovanja proračunov za leti 2022 in 2023, ter pristop opravljanja javnih financ.

Hvala lepa.