Govor

Irena Šinko

Spoštovana predsednica, dr. Vida Čadonič Špelič, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, vsi skupaj lepo pozdravljeni. Tako kot je že napovedano bilo, torej gre za rebalans proračuna za leto 2022, in sicer Vlada je konec avgusta s sklepom določila, da se začasno zadrži izvrševanje proračuna za leto 2022. Razlog za to je bil v tem, da so dejansko vse rezerve bile porabljene in se finančno proračun ne izide, zato je potrebno pripraviti rebalans proračuna, in sicer lahko se financirajo trenutno samo tiste obveznosti, ki so določene z zakonom in pa obveznosti, ki jih na katere da soglasje Ministrstvo za finance. V zvezi s tem je potrebno povedati, da dejansko v letu 2022 so se pojavile številne krize, kot je bilo in so s tem povezani tudi številni ukrepi. Tako je bila še vedno covid kriza, potem v vojno Ukrajini, potem večji dodatki oziroma stroški, vhodni stroški energentov, goriva in pa drugega repromateriala in vse to je dejansko zahtevalo rebalans proračuna. Projekcije v tem trenutku kažejo, da dejansko bodo prihodki višji v letu 2022, kot so načrtovani in ravno tako bo tudi bodo odhodki višji, kot so bili načrtovani s sprejetim proračunom.

Če se osredotočimo samo na ta del, ki se tiče Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lahko povemo, da bodo povečanje glede na sprejeti proračun za 58,9 devet milijonov evrov in glede na trenutno veljavni proračun za 29,2 milijona evrov, in sicer povečala se bodo integralna sredstva za 22: milijonov, namenska sredstva za 3 milijone, EU sredstva ostanejo na enaki ravni kot so bila in pa integralna sredstva slovenske udeležbe za 4 milijone. Iz integralnih sredstev, torej TIP 1, je 15 milijonov namenjeno za ukrep pomoč kmetom in pa primarnim pridelovalcem za kmetijski repromaterial, 3 milijone 200 je pomoč za sektor mleka in pa 2 milijona 166 za pomoč energenta, za energente, za višjo ceno goriva in za ribiče in pa primarni kmetijski sektor. 2 milijona bo šlo še za preventivne veterinarske preglede na vseh kmetijskih gospodarstvih, že v spomladanskem času pa je bilo že dejansko plačano nadomestilo kmetom, in sicer 33 milijonov, od tega 32,3 milijone je šlo za kmetijsko proizvodnjo in pa okrog 1 milijon za čebele, za pomoč čebelarjem. To je, kar se tiče integrale.

Potem je pa TIP 2, namenska sredstva. Tukaj se z rebalansom dejansko povečuje 4 milijone, kar je ocenjena višja vrednost po Zakonu o gospodarjenju z gozdovi v državni lasti in se bo te 4 milijone potem izdvojilo v posebna namenska sredstva, to je gozdni sklad. In pa potem še TIP 4, slovenska soudeležba. Tukaj gre pa za zagotavljanje, torej vračanje v proračun tisto, kar je bilo namenjeno, 4 milijone za začasno razporeditev na Ministrstvo za gospodarstvo, gospodarski razvoj, tehnologijo in sicer za interventni nakup pšenice. To so spremembe, ki se nanašajo na področje kmetijstva in tukaj bi jaz s tem zaključila, če bo pa kakršnokoli vprašanje, bom pa odgovarjala.