Govor

Najlepša hvala za besedo.

Nekdo mora začeti tudi pri hiringih.

Vse skupaj lepo pozdravljam, kolegice in kolege. Spoštovana kandidatka za ministrico za zunanje zadeve!

Tudi v prejšnjem mandatu sem bila članica tega Odbora. Gre za, bom rekla, na nek način, mogoče to ni ravno prava beseda, ampak vendarle, za neke vrste prestižen Odbor, kajti tukaj naj bi sedeli posamezniki, ki vendarle vedo, da je pomembno, kaj izrekaš tudi navzven, ker s tem daješ signal, kakšna država smo, in nekako tudi seveda daješ mnenja o državi, ki jih seveda tuji diplomati skrbno spremljajo.

Jaz sem, glede na to, da sem bila torej članica tega odbora že v prejšnjem mandatu sem dovolj natančno spremljala delo dosedanjega zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja in lahko rečem, da je še posebej v okoliščinah v katerih se je znašla Evropa, svet s pandemijo in tudi potem začetkom vojne v Ukrajini opravil svoje delo z odliko. Mislim, da so bili narejeni koraki, ki jih prej dolgo vrsto let nismo videli in vsekakor smo Slovenijo ponovno postavili na zemljevid res držav, ki jih cenijo v tujini, predvsem pa imajo neko aktivno vlogo na zunanjepolitičnem področju. Pod ministrovanjem dr. Anžeta Logarja smo izboljšali komunikacijo med državami. Veste, da je zunanji minister imel izjemno veliko število bilateralnih pogovorov in tudi drugih srečanj s tujimi državniki. Vsekakor smo tukaj krepili to komunikacijo. Z nekaterimi smo oblikovali tudi zelo tople, prijateljske odnose med državami, kar se je lepo pokazalo predvsem v tej epidemiji ko smo potrebovali pomoč, so nam države hitro priskočile in obratno seveda. In lahko rečem, da smo, in ponovim vaše besede, ki ste jih uvodoma izpostavili, ustvarili smo močno, samozavestno, verodostojno in spoštovano zunanjo politiko. In jaz upam, da se bo takšna tudi dejansko naprej nadaljevala. Uvrstili smo se med tiste države, ki v določenih trenutkih tudi diktirajo tempo na zunanjepolitične področju. Tega prej nismo bili navajeni od nobenega zunanjega ministra. Včasih smo imeli občutek, da sploh ne sodelujejo z drugimi državami, razen z eno, ampak o tisti več kasneje morda. Spomnimo samo na obisk Kijeva predsednika Vlade, katere potezi so potem sledili tudi drugi voditelji držav in še danes tej potezi sledijo. Tudi ukrajinski voditelj in vsi ljudje, ki živijo v Ukrajini so bili seveda zadovoljni in veseli nad to plemenito potezo, ki je bila narejena. Seveda pa mogoče v slovenskih medijih malo drugače predstavljena. Imeli smo torej ogromno srečanj s tujimi državniki.

In sedaj postavljam prvo vprašanje, glede na to, da ste sami rekli, da ne želite, da je zunanje ministrstvo več speča Trnuljčica, tako ste se izrazili, me sedaj zanima ali to pomeni, da ste dosedanje delo ministra za zunanje zadeve in tega ministrstva, ki je naredil kvantni preskok kar zadeva sodelovanja z državami, vi razumeli kot spečo Trnuljčico? To želim, da mi natančno odgovorite kje menite, da se je pokazala ta speča Trnuljčica. Sicer gre samo za neke pač besede, če tako rečeva, pa si želim, da vendarle ste vsebinski pri tem.

Slovenija je ponovno postala tudi pomembna v mednarodnem in diplomatskem okolju. Mislim, da je tukaj bilo opravljeno ogromno delo. Dvakrat smo predsedovali svetu EU in ne glede na to, da se je skušalo ves čas na nek način minirati, če tako rečem, ali pa tudi na nek način ne ravno dobro govoriti v tujini o naši državi, smo predsedovanje Svetu EU izpeljali z odliko, pa to ne govorim jaz, nisem jaz tega ocenila, ampak so tako ocenili tuji voditelji, predstavniki v evropskih institucijah. Skratka, povedali so, da je predsedovanje bilo odlično in da je bilo na različnih področjih znotraj tega predsedovanja opravljeno vrhunsko delo. To so bile besede tujih voditeljev. Tukaj ne smemo pozabiti, da so bili praktično vsi evropski voditelji, da se je tukaj nekako odvijala razprava glede širitve EU na zahodni Balkan. Nekaj več ste tudi o tem že prej povedali. Vendar pa mene bolj skrbi to, da je pa vendarle pred tem prihajalo do blatenj države v tujini: s strani opozicije tudi na tem zunanjepolitičnem odboru, pa se mi to ne zdi prav in to mene osebno zelo skrbi. Zaradi tega, ker takšno delovanje lahko tudi nakazuje, da bi lahko bilo delovanje tudi zunanje politike v prihodnje, torej ne tako odprta zunanja politika, ampak precej zaprta.

Zdaj, jaz sem že v prejšnjem mandatu opozarjala, da je zunanja politika seveda zelo pomemben faktor za vsako državo, da je treba biti tukaj zelo previden. In tudi povedala sem, da smo mi vedno delovali vključujoče na področju zunanje politike pa tudi notranje politike. Pustimo kako je bilo to interpretirano potem v medijskem prostoru. Se pravi, šli smo se politiko in politiko vključevanja, kar pomeni in Madžarska in Francija, vi pa ste se šli v opoziciji bolj politiko izključevanja, tako na notranjem kot zunanjepolitičnem področju, torej politiko ali-ali, ali Madžarska ali Francija. Ta stališča ste zavzemali ves čas tudi na tem odboru in zdaj me zanima. Ali se je tukaj kaj ta retorika spremenila? Bo tukaj delovanje takšno, da ne bo več izključujoče, ker to smo že ugotovili, da ne vodi nikamor. Politika izključevanja ne vodi nikamor. Torej ali boste tukaj napredovali in postali bolj vključujoča politika tako na zunanjem kot notranjepolitičnem področju.

Zdaj, zanima me. Ali se bo slovenska zunanja politika sedaj usmerila v prorusko? Če mi lahko na to odgovorite. V koalicijski pogodbi je zapisano, citiram, treba bo okrepiti skrhane odnose z najpomembnejšimi partnerji Slovenije v Evropski uniji in drugih mednarodnih organizacijah s poudarkom na sodelovanju pri razvoju novih konceptov. Iskali bomo model bolj ambiciozne in učinkovite skupne zunanje in varnostne politike Evropske unije. Zdaj, tukaj me zanima, če mi lahko natančno navedete, glede na to, da ste sami to zapisali v koalicijsko pogodbo, s katerimi državami so po vašem mnenju skrhani odnosi v tem trenutku. Pa tudi bi želela vedeti zakaj. Ker jaz osebno menim, da je minister za zunanje zadeve dobro sodeloval z vsemi državami. Sicer lahko tudi sam kaj več pove v nadaljevanju. Zanima me tudi. Kakšen bo ta model, ki ga boste iskali? Tako ste zapisali. In kdaj ga lahko pričakujemo, ta nov model, v roku, približno čarovnico, če lahko navedete. Mislim, da je prav, da pač to vemo tudi mi, ki smo člani zunanjepolitičnega odbora.

Zanima me še to. Podpisali ste koalicijski sporazum z Levico, s stranko Levica, ki se zavzema za izstop države iz Nata, in ki nasprotuje oboroževanju Slovenske vojske. In zdaj me zanima. Ali boste izvajali takšno varnostno in obrambno politiko kot jo diktira stranka Levica. Ali vendarle menite, da smo v tako zaostrenih razmerah kjer so takšne ideje pa res, bom rekla, ogrožajoče? In me res zanima kakšno je vaše mnenje oziroma kako boste v tem primeru ravnali?

To so moja vprašanja. Sicer pa vam želim vse dobro na vaši poti kot ministrica za zunanje zadeve in upam, da boste nadaljevali res naprej s politiko, ki je bila začrtana v tem mandatu kot močna, samozavestna, verodostojna in spoštovana.

Najlepša hvala. In se zahvaljujem tudi v naprej že za vaše odgovore. Pa bi res prosila, da mi skušate dovolj natančno odgovoriti.

Hvala.