Govor

Juraj Chmiel

Se opravičujem, ker vas ne bom gledal, ko bom govoril, ampak moram govoriti v mikrofon.

Torej, najprej glede Marshallovega načrta in pomoči Ukrajini. Ravno zdaj opravljam vljudnostne obiske pri ministrih in predstavljam prednostne naloge po posameznih sektorjih. Skupaj s komisijo in drugimi institucijami pripravljamo načrt, kako pomagati Ukrajini, ampak nimamo še nič zelo konkretnega. Češko predsedstvo zbira ideje in dokončuje načrt. Verjetno bomo Ukrajino razdelili na več sektorjev in vsaka posamezna članica se bo osredotočila na en sektor, želimo se namreč izogniti podvajanju pomoči. O vsem tem bomo razpravljali na konferenci, ki sem jo omenil in bo potekala konec avgusta oziroma v začetku septembra in potem še kasneje na konferenci novembra. In upam, da bomo lahko pripravili dokončen, natančen, podroben načrt. Gre namreč za izvajanje pomoči, potem ko se konča agresija. V vsakem primeru pa moramo imeti načrt, in mislim, da ga bomo v naslednjem mesecu ali dveh lahko pripravili. Stališče Češke republike bo stališče moderatorja, ki zbira ideje, ki se posvetuje s komisijo in drugimi deležniki, z drugimi državami, da se pripravi ta načrt. Na kratko, delamo na tem, ampak načrt še ni dokončno pripravljen.

In zdaj še glede Zahodnega Balkana. Želeli smo organizirati vrh na temo Zahodnega Balkana, to je bila naša ideja. Ko je bil minister za evropske zadeve tukaj v Sloveniji, smo imeli pogovore na različnih ravneh, tudi na zunanjem ministrstvu. Ampak potem je nekako vskočila Francija konec junija. Imeli naj bi konferenco, sicer je bila to nova ideja, ampak smo jo sprejeli. Potem pa je to preraslo v neke vrste vrh, se pravi, voditelji držav so se srečali. Zato mi ne bomo imeli vrha na temo Zahodni Balkan, ampak omenil sem vrh, ki se bo osredotočal na evropsko soseščino in seveda Zahodni Balkan je del te soseščine.

Zdaj pa še, kako premagati blokado glede pogajanj. Pogovarjamo se z vpletenimi državami s stališča predsedstva Svetu EU in skušamo nekako prepričati te države za premik naprej. Večina držav članic ima jasno stališče glede tega, ampak še vedno nismo enotni glede tega vprašanja.