Govor

Najlepša hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, vabljeni na današnjo sejo. Zdaj meni je žal, da ministrice za zunanje zadeve ni danes z nami, tako da bi lahko odgovarjala na ta vprašanja. To se mi zdi pomembna zadeva na Odboru za zunanjo politiko, ampak bom vseeno zastavila vprašanje,: ki sem ga nameravala ministrici zastaviti, upam, da mi boste znali nanj odgovoriti oziroma, da bo Ministrstvo za zunanje zadeve lahko na to odgovorilo.

Še vedno smo nekako globoko zaprepadeni iz dneva v dan, kaj se dogaja v Ukrajini. Potem, ko je bila napadena s strani Putina, tri tedne po začetku te ruske invazije ali pa ruskega napada, so se trije predsedniki vlad odpravili v ukrajinsko prestolnico Morawiedski, Fiala in pa Janez Janša. Tam so se, kot veste, sestali s predsednikom Zelenskim. Izraziti so prišli podporo Ukrajini v boju za svobodo in za demokracijo. Zelenski je takrat dejal, citiram, »da je to za Ukrajino v tem težkem času močan znak podpore«. Zdaj mene zanima, kako vi ocenjujete to potezo? Ali tudi menite, da je to močan znak podpore bil takrat? Jaz osebno menim, da je bil. Predvsem je bilo to pomembno zaradi tega, ker je ukrajinski narod sploh v tistih res prvih zahtevnih trenutkih potreboval to podporo celotnega sveta, če tako rečem, demokratičnega. Tudi svetovni mediji so o tem poročali in tudi povedali, da gre za sijajno potezo, da se pravzaprav kaj takega še ni zgodilo, in da je seveda treba biti hvaležen, da so si nekateri pogumno upali stopiti v to in se postaviti v tem boju za svobodo in za demokracijo.

Moram omeniti tudi to, da se je prej precej zaničevalno v Sloveniji za razliko od tujine govorilo o tem. Tudi zunanja ministrica gospa Tanja Fajon, je precej ostrih besed povedala glede tega obiska predsednika Janeza Janše, takratnega, v Ukrajini, čeprav so vsi govorili, da gre za torej sijajno potezo, ki bi morala dati zgled tudi ostalim voditeljem, da to storijo. In dejansko se je potem to zgodilo in tudi sama ministrica je potem, kljub temu, da je pred tem govorila precej zaničevalno o tem, odšla sama v Kijev. Zdaj je predsednik Janez Janša, kot takratni predsednik Vlade, ko je obiskal Ukrajino, dobil tudi spominsko ploščo pred ukrajinskim parlamentom. To ploščo je postavil predsednik Zelenski, v znak neke podpore in hvaležnosti, kot simbolno dejanje, kaj je bilo takrat storjenega. In zato me sedaj zanima, kako komentirate to dejanje gospoda Zelenskega, ki se je na tak način pravzaprav poklonil temu dejanju? To me zanima, kako zunanje ministrstvo na to gleda? Bi si pa želela, da bi na to odgovorila zunanja ministrica, ampak razumem, je v tujini in logično, da ne more sedaj odgovarjati na ta vprašanja, mogoče pa kdaj v nadaljevanju.

Najlepša hvala, se iskreno zahvaljujem za vaše odgovore.