Govor

Marko Štucin

Hvala lepa, predsedujoči. Najprej bi samo želel opravičiti odsotnost ministrice Fajon, ki je, kot veste, trenutno v New Yorku, kjer poteka splošna razprava 77. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov, kjer delegacija predvsem tudi predstavlja slovensko kandidaturo za nestalno članico varnostnega sveta v letih 2024 in 2025.

Glede predloga rebalansa proračuna za Ministrstvo za zunanje zadeve poudarjam, da za leto 2022 ta znaša 135,3 tri milijona evrov. Predlog rebalansa je za 3,3 milijone evrov višji od sprejetega proračuna za leto 2022. Povečanja glede na sprejeti proračun so izkazana v naslednjih programih: politična diplomacija in konzularne storitve za 1,5 milijona evrov zaradi sprememb na mednarodnih trgih in posledic vojne v Ukrajini, pri čemer izpostavljam, da je to povečanje med drugim tudi razlog večjega števila EU sredstev za financiranje projektov Sklada za notranjo varnost v skladu z odločitvijo, da se financiranje podaljša do konca leta 2022. Druga postavka, kjer se povečuje proračun pa je mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarna pomoč, kjer se znesek povečuje za 1,9 milijona evrov. Razlog pa je predvsem dodatna humanitarna pomoč in razvojni projekti v Ukrajini, ki jih financira Slovenija.

Naj dodam še, da bo Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru predloga rebalansa za leto 2022 z gospodarnim upravljanjem zagotovilo zadostna sredstva za stroške dela, za materialne stroške in pogodbene obveznosti ministrstva in mreže diplomatskih predstavništev in konzulatov, kot tudi obveznosti do mednarodnih organizacij ter sredstev za investicije. Hvala lepa.