Govor

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala in še enkrat lep pozdrav, spoštovane poslanke in poslanci!

Bi, če dovolite, bila sama kratka, potem pa dala besedo še članu uprave, gospodu DARS-a, gospodu Gašperšiču, ki seveda lahko bistveno bolj podrobno pripravi, pripravi, pove o poročilu, ki ga je pripravil Dars in tako kot določa Zakon o Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji, Vlada enkrat letno poroča Državnemu zboru o izvajanju nacionalnega programa. pred nami, pred vami je to poročilo za leto 2021.

Realizacija, mogoče samo dve številki, realizacija investicij v imenu in za račun Republike Slovenije je v letu 2021 znašala dobrih 9,6 milijona evrov, realizacija investicij v imenu in za račun DARS pa skoraj 124 milijonov evrov. Gradnja je potekala predvsem na dveh projektih; na projektu dograditve cestnega predora Karavanke in na severnem delu tretje osi na odseku od Velenja do Slovenj Gradca. Na področju prostorskega načrtovanja in umeščanja v prostor pa so se izvajale aktivnosti na 13 projektih in če naštejem samo najpomembnejše, je to odsek Slovenj Gradec-Dravograd, Otiški Vrh-Holmec, Ptuj-Markovci, Postojna-Jelšane, Koper- Dragonja, povezovalna cesta Podgora-Letuš, avtocestni priključek Kranj-sever in plato-Karavanke.

Mogoče bi jaz ta svoj uvod zaključila, pa res naj predstavnik oziroma član Uprave DARS mogoče še malo bolj podrobno to dela.