Govor

Najlepša hvala za predstavitev, torej samega mnenja Komisije Državnega sveta.

Preden danes nadaljujemo sejo z razpravo kolegic in kolegov poslancev in poslank, naj povem, da imam opravičilo za odsotnost s seje mag. Janeza Žaklja. Preden pa nadaljujemo naj povem tudi, da bo danes v nadaljevanju ta odbor vodil podpredsednik Lenart Žavbi. Sam imam nekatere delovne obveznosti na Odboru za infrastrukturo in prostor, tako da po nekaj minutah bom to sejo zapustil.

Sedaj pa kolegice in kolege vabim k razpravi, k pogledu na stališče. Vidim, da ni nobenega prijavljenega. Končujem torej samo razpravo. Na glasovanje dajem predlog stališča Republike Slovenije, ki se glasi Republika Slovenija podpira priporočilo sklepa Sveta o pooblastilu za začetek pogajanj o vključitvi določb o čezmejnem pretoku podatkov v sporazum o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko ter povezane pogajalske smernice, vključene v priloge priporočila sklepa sveta, saj pričakuje, da se bodo dogovorjena pravila ob zagotavljanju varstva osebnih podatkov in zasebnosti naslovila neupravičeno omejevanje pretoka podatkov med pogodbenicama in s tem olajšala torej samo poslovanje podjetij.

Tako, sedaj bom začel z glasovanjem.

Glasujemo. Za je glasovalo 14, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je to stališče sprejeto.

Sedaj prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE SVETA O DOLOČITVI PRAVIL O OLAJŠAVI ZA ZMANJŠANJE NAKLONJENOSTI ZADOLŽEVANJU V RAZMERJU DO LASTNIŠKEGA KAPITALA IN OMEJITVI ODBITKA OBRESTI ZA NAMENE DAVKOV OD DOHODKA PRAVNIH OSEB. GRADIVO.

K tej točki smo prejeli od Vlade 29. julija tisoč 2022 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo v Državnem zboru je danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za finance kot matičnem delovnem telesu. Slednji ga je obravnaval na seji 8. septembra 2022 in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Sedaj prosim, vidim, da je z nami državni sekretar, torej prosim gospoda Tilna Božiča, državnega sekretarja, sekretarja na Ministrstvu za finance, da nam predstavi predlog direktive in še zlasti predlog stališča Republike Slovenije, izvolite, gospod državni sekretar.

Izvolite, nekdo je, se naj izklopi. Ste z nami? (Da.)