Govor

Torej, spoštovani kolegice in kolegi, začenjam 10. sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Danes kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo Rastislav Vrečko, kolega nadomešča Martina Premka, gospoda Vrečka lepo pozdravljam na današnji seji, prav tako pa direktor Direktorata za internacionalizacijo podjetništva in tehnologijo, gospod Jernej Salecl danes nadomešča državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarstvo. To je izjema, kjer smo se dogovorili zaradi zadržanosti tako ministra, kot obeh državnih sekretarjev.

Torej, obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče vas prav lepo pozdravljam na današnji seji!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PRIPOROČILA SKLEPA SVETA O POOBLASTILU ZA ZAČETEK POGAJANJ O VKLJUČITVI DOLOČB O ČEZMEJNEM PRETOKU PODATKOV V SPORAZUM O GOSPODARSKEM PARTNERSTVU MED EVROPSKO UNIJO IN JAPONSKO.

Gradivo k tej točki ste prejeli od Vlade, 1. septembra, 2022 na podlagi prvega odstavka, 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo v Državnem zboru je danes. Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo, kot matičnemu delovnemu telesu, slednji je obravnaval na 2. seji 14. septembra 2022 in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Sedaj prosim gospoda Jerneja Salecla, generalnega direktorja Direktorata za internacionalizacijo, podjetništva in tehnologijo, da nam predstavi priporočila sklepa Sveta in zlasti predlog stališča Republike Slovenije.

Izvolite, gospod Salecl.