Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa ponovno za besedo.

Sodni svet predlaga gospo Alenko Dolinšek na mesto višje sodnice na Upravnem sodišču Republike Slovenije.

Zdaj morda to, kar vas vedno še posebej zanima, zakaj je razpisano sodniško mesto. Razlogi so v tem, da se je, sedaj že februarja 2022 upokojila višja sodnica svetnica, ki je sodniško službo opravljala na sedežu sodišča v Ljubljani, in sicer na sodnem oddelku za javne finance, kamor je trenutno razporejenih šest sodnic. Od teh je bila ena sodnica od nastopa službe v februarju 2021 bolniško odsotna in se nato septembra 2021 vrnila na delo za polovični delovni čas. Tri sodnice pa tudi že izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Tukaj gre za klasičen in zelo pogost primer menjave generacij. Vedno več sodnikov dosega pogoje za starostno upokojitev in se upokojujejo. Po drugi strani pa moram na žalost poudariti tudi to, da se vedno pogosteje pojavljajo bolezenske težave pri sodnicah in sodnikih in se potem vračajo s polovičnim delovnim časom oziroma v nekaterih primerih celo z invalidsko upokojitvijo.

No, ampak če preidem spet na kandidatko, gre za kandidatko, rojeno leta 1984. Od leta 2011 se je zaposlila kot strokovna sodelavka na Upravnem sodišču Republike Slovenije, kjer je dejansko delala kot strokovna sodelavka na vseh področjih upravnega sojenja. Od leta 2019 dalje pa dela kot strokovna sodelavka na Upravnem oddelku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, in sicer na področju davčnega prava.

Moram poudariti, da področje davčnega prava ni dobro pokrito tudi na Upravnem sodišču Republike Slovenije, zato je vsak specialist oziroma v tem primeru predlagana kandidatka še toliko bolj dobrodošla. Torej ima več kot 11 delovnih izkušenj na različnih upravno pravnih področjih. Svoje strokovno znanje pa nadgrajuje tudi ne le z izobraževanjem, ampak tudi z bogato publicistiko in kot predavateljic. Moram poudariti, da je pri razgovoru s člani Sodnega sveta kandidatka s strokovno prepričljivim nastopom, seznanjenostjo z obstoječo sodno prakso s področja upravnega prava, poznavanjem in praktično uporabnostjo odločb Ustavnega sodišča s področja javnih financ, visoko sposobnost analitičnega razmišljanja in jasnega ustnega izražanja, hitro prepoznava pravnih problemov in odlično argumentiranimi pravnimi odločitvami pozitivno odstopala ter potrdila, da si zasluži z dolgoletnim delom in visoko strokovnostjo, torej predlog za izvolitev na predlagano sodniško mest. Moram poudariti še nekaj, kar ne piše v predlogu, namreč na razgovoru je na številna strokovno zastavljena vprašanja odgovarjala tudi s citiranjem več odločb Vrhovnega sodišča, pa tudi je izkazala visoko poznavanje odločb evropskih sodišč. Fasciniralo je člane in članice Sodnega sveta predvsem tudi to, da je na pamet citirala ne le vsebino posameznih odločb, temveč tudi opravilne številke in datume odločb na pamet. To pomeni, da gre za res za ne samo strokovno, ampak visoko intelektualno sposobno kandidatko in Sodni svet jo predlaga na razpisano sodniško mesto. Hvala.