Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa za besedo, gospod predsednik.

Spoštovane gospe poslanke, gospodje poslanci, ostali navzoči.

Sodni svet na danes prvo predlagano sodniško mesto predlaga mag. Boštjana Mumlja, torej na mesto okrajnega sodnika na Okrajnem sodišču v Mariboru.

Kot je bilo že uvodoma rečeno, obrazložene predloge za tega kandidata in za vse ostale ste prejeli, zato mi dovolite samo nekaj poudarkov iz samih predlogov oziroma tega prvega predloga.

Mag. Boštjan Mumelj, če bo izvoljen na mesto okrajnega sodnika na tem sodišču, bo opravljal sodniško funkcijo vsaj v začetku na oddelku za prekrške, pa tudi na civilno pravnem področju. Sodni svet je seveda to imel pred očmi, ko je izbiral kandidate, torej ustrezno usposobljenost kandidatov za ti dve sodniški mesti oziroma področji. Mag. Boštjan Mumelj, rojen leta 1973, je od maja 2009 delal kot strokovni sodelavec na pravdnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru, kjer pa je zaposlen še danes. Od januarja 2020 dalje pa za del delovnega časa glede na potrebe sodišča pretežno opravlja tudi delo za potrebe kazenskega oddelka Okrajnega sodišča v Mariboru, kjer rešuje kazensko preiskovalne zadeve okrajnih sodišč v Mariboru, v Slovenski Bistrici in Lenartu. Zaslišuje osumljence in priče ter opravlja osnutke odredb za postavitev izvedencev, izločitev ne dovoljenih dokazov in osnutke odločb o stroških postopka. Poleg tega pa se tudi publicistično izkazuje, je avtor tudi strokovnih člankov, objavljenih v publikaciji Podjetje in delo. Spada med najbolj izkušene strokovne sodelavce na pravdnem oddelku Okrajnega sodišča v Mariboru. Med drugim se je izkazal tudi v predlogu navedeno zadevo, kjer je pripravil zelo visoko strokoven osnutek odločbe v zadevi povezani s hrupom.

Torej tudi pri razgovoru s člani Sodnega sveta je izkazal ne le delovno izkušenost in pa seveda strokovno usposobljenost, temveč tudi osebnostno visoko primernost in socialne veščine, kar je vse potrebno za uspešno opravljanje sodniške funkcije.

Torej, še enkrat poudarjam, kandidat je usposobljen za delo tako na civilnem kot tudi na kazenskem področju. Izkazal se je pa z dosedanjim delom kot vsestranski pravnik, zato ga Sodni svet predlaga na razpisano sodniško mesto.

Hvala lepa.