Govor

Hvala lepa.

Se opravičujem za prejšnjo intervencijo, ampak jaz »glih« tega, to sem hotel slišati, kar ste povedali.

Ja, jaz imam tri zapažanja, se mi zdi. Prvo je, da se porabi, da je predvidena poraba 96 milijonov evrov za postavko izobraževanje in vzpostavlja usposabljanje zdravstvenih delavcev. Meni se zdi 96 milijonov evrov veliko, ampak seveda sem laik, nimam podlage, da bi videl za koliko ljudi je udeleženih, ampak jaz sem naredil eno računico čez palec, če bi bila ta sredstva enakomerno porazdeljena čez ves zdravstveni kader, ki ga imamo, to pomeni 7 tisoč zdravnikov, pa 25 tisoč ostalih delavcev, bi prišlo na vsakega na leto 3 tisoč evrov, kar mogoče ni slabo. Zdaj ne vem, mogoče boste lahko povedali kam, dejansko gre teh 96 milijonov.

Drugo, sem bil pa v bistvu prvič sem videl nek podatek, kaj nam je epidemija povzročila in koliko to stane. 57 % novega budžeta gre za covid. To je neverjetno! 509 milijonov. To je neverjetno. In tu bi se morali zamisliti, ali mi ta denar mečemo čez okno ali bi morali se vsak pri sebi maksimalno potruditi, da se probali, da da se ne bi nalezli. Ne vem, mislim, tu notri smo zdaj vsi brez mask. To je druga stvar.

Tretja stvar, ki pa ni bila tlele, jo pa nisem našel, imam pa vprašanje. Od leta 2014 naprej smo imeli tudi evropska sredstva, mislim, da je bilo 40 milijonov, pa na nas stran 5 milijonov ali 6 milijonov, ne me držati za točne številke, to jih vi verjetno bolj veste, za razvoj urgentnih centrov po Sloveniji. Najprej 11, potem pa še Ptuj, pa še seveda Ljubljana. In ko so bili ti urgentni centri zgrajeni, upam, da so, se zdaj ugotovi, da ni posadke. To pomeni, da je bila investicija v prazno. No, pa me vseeno zanima za in zdaj se pa govori še o satelitskih urgentnih centrih. Mislim, vlagamo verjetno v nekaj, kar vnaprej vemo, da mogoče s tem je kakšen od naših kolegov poslancev je zadovoljen, ker ima satelitski urgentni center v svoji občini, ampak sicer je pa to verjetno finančna katastrofa. Pa tudi zdravstveno verjetno ne pomaga, kajti urgentni centri, ta pravi urgentni centri morajo biti v funkciji 24 ur na dan, vsak dan v letu. No, če mi lahko malo osvetlite, kakšni so stroški za te urgentne centre, tako iz vidika vzdrževanja teh centrov kot iz vidika posadke.

Hvala lepa.