Govor

Najlepša hvala.

Zakaj sem prej spraševal glede nabave zdravil. Zaradi tega, ker v vašem poročilu izhaja, da ste opravili tri revizije zoper tri, se pravi, ja, tri revizije treh lekarn. To mislim, da so bile lekarne, Pomurske lekarne, Murska Sobota, potem, če se jaz ne motim, je še Lekarna Velenje, Lekarna Sevnica. Povsod ste v bistvu izdali negativna mnenja, v vseh teh treh primerih. Verjetno, da če bi naredili revizije v vseh lekarnah, bi dobili enake ugotovitve, zaradi tega, ker te revizijska poročila v primeru teh treh lekarn, so kršitve oziroma se nanašajo na tri ključne stvari. Se pravi, OK, primer lekarna Sevnica, lekarna je pri nabavi zdravil ravnala v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju, saj dobavitelj zdravil v skupnem znesku 4 milijone 800 pa še nekaj denarja ni izbran na podlagi predhodno izvedenega postopka oddaje javnega naročila.

Ampak pozor, lekarne so kot javni lekarniški zavod pač sodijo med naročnike po Zakonu o javnem naročanju. Jaz tukaj se sprašujem, kaj se dogaja? Enostavno.

In enak primer imamo pri lekarni Velenje, samo, da tukaj gre za 11 milijonov evrov.

Enak primer za 22 milijonov evrov ni bilo, v primeru Pomurskih lekarn.

Se pravi, ki imamo problem pri javnem naročanju, kar se tiče s strani lekarn. Tukaj bi jaz priporočal, da v bodoče preverite delovanje slovenskih lekarn, ki so zavezane po Zakonu o javnem naročanju k izvedbi javnega naročila, ampak temu to ni tako. In to je treba potem ustrezno sankcionirati, ker se mi zdi, da je to se stvari dogajajo na zelo preprost način. In veliko denarja potem oziroma veliko stvari je lahko potemtakem tudi preplačanih, saj nimamo nobenih podatkov.

Se pravi zdravstvo je ena izmed najbolj perečih tem, ki mislim, da bi lahko v letih 2023, zdaj smo že na koncu 2022, ampak do leta 2023 oziroma tudi Računsko sodišče skozi svoje revizije posveča čim večjo pozornost, zlasti, kar se tiče javnega naročanja, da ne prihaja do preplačila zdravil in ostalih komponent. Seveda, iz kje? Iz davkoplačevalskega denarja. Da ne bo pomote. Torej, to je, bom rekel tako: priporočilo, o njej pa sklep te Komisije v skrbi za proračunske uporabnike.

Želi še kdo razpravljati?

Izvolite, gospod Horvat.