Govor

Hvala za besedo, spoštovana gospa predsednica. Nisem sicer redni član tega odbora, ampak sem danes nadomestni, sem se pa pripravil tudi na to in naslednjo točko.

Mi v Novi Sloveniji seveda podpiramo - gospod minister in ekipa, lepo pozdravljeni – Predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o evropskem zdravstvenem podatkovnem prostoru. Normalno je, da v fazi usklajevanja mora vsaka država članica zastopati svoje interese. In fajn je, da tu nismo osamljeni. In zato moje prvo vprašanje čisto praktično ali imamo že morda pri kakšni državi članici, upam, da jih je več, podobna stališča kot je prav naše slovensko stališče Republike Slovenije. Ker potem bi seveda tudi veliko večja verjetnost, da bodo naše ideje realizirane, upoštevane.

Drugo kar zadeva pa zagotavljanje ustreznih kadrov, tu pa mislim, da mora res vsaka država članica sama poskrbeti za ustrezen kader doma. Mi smo na tem področju prvi korak že naredili, in sicer z željo, da dobro plačamo takšne kadre, ki nam odhajajo in tako naprej, da ne bom zdaj dolgovezil glede tega. Tako da tukaj apeliram na vlado, da naredi na področju dohodnine naslednji korak, da bo atraktivno delati na teh področjih, na področju digitalizacije, kibernetske varnosti, podatkovnih prostorov, da bo atraktivno delati doma v Sloveniji.

Poleg tega pa je moje vprašanje za gospo državno sekretarko, ki je predstavila naše stališče, stališče Republike Slovenije, ali so te pripombe, ali ste jih proučili, so dejansko v okviru, ki jih določa evropska strategija za podatke, ki je bila sprejeta 2020.

Hvala lepa za vaše odgovore.