Govor

Spoštovane kolegice poslanke in poslanci, vsi vabljeni in prisotni na današnji seji odbora! Začenjam 3. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti Zvonko Černač. Na seji kot nadomestna člana odbora s pooblastili sodelujeta Nataša Avšič Bogovič in Jožef Horvat.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 12. julij 2022 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora, in sicer: Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o evropskem zdravstvenem podatkovnem prostoru ter Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, nujni postopek. Ker do začetka seje ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O EVROPSKEM ZDRAVSTVENEM PODATKOVNEM PROSTORU.

Gradivo z dne 8. julij 2022 je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Vlada Republike Slovenije je na podlagi 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije posredovala v Državni zbor predlog stališča, ki je predmet 1. točke dnevnega reda. Odbor navedeno gradivo obravnava v skladu s prvim in drugim odstavkom 154.h člena Poslovnika Državnega zbora in Odboru za zadeve Evropske unije posreduje svoje mnenje. K 1. točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za zdravje, zato predajam besedo predstavnikom ministrstva in jih prosim za predstavitev in utemeljitev predloga stališča Republike Slovenije. V imenu ministrstva bo slednje predstavila državna sekretarka ministrstva, gospa Breda Božnik.