Govor

Roman Žveglič

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem skupaj prisotnim!

V Kmetijsko gozdarski zbornici smo predlagani zakon preučili in bom na kratko povedal tisto, kar še drugi niso. Del stvari, moram reči, da podpiramo in mislimo, da je seveda potrebno jih popraviti. Za del, smo, malo ne vemo. Določenim pa seveda tudi točkam nasprotujemo. Ampak, saj tako je, stvar je v debati in da potem v ureditvi.

Zdaj, vse se spreminja in tudi mi se vozimo z električnim lokomotivami, pa z avtomobili do službe, pa s kolesi, peš, in ne hodimo več s konji. Tako je, tako se pač procesi delajo in isto pri teh zadevah.

Zdaj, mislim, meni je nepojmljivo, da morajo lovci z naloge, ki jim jih seveda predpisuje država in so v javnem interesu, svoje pse šolati v tujini in seveda jih na ta način jih dodatno obremenjujemo, jim nalagamo stroške, ali pa seveda imamo manj teh šolanih psov, kakor bi jih bilo potrebno za to nalogo opravljati. Tako, da to stvar, mislim, da je potrebno urediti in čimprej.

Druga stvar, seveda, kar se tiče prosto gibajočih psov in tako naprej, moramo vedeti, da imamo velike težave, da imajo rejci pašnik živali tudi velike probleme, pa to ne z lovskimi psi, ker lovski psi so po navadi zdresirani tako, da se tudi držijo teh ukazov svojih lastnikov, ampak s psi ostalih prebivalcev, sprehajalcev. Imamo seveda velikokrat težave, ko nam napodijo drobnico, napodijo govedo, poderejo ograjo in moramo potem vse te stvari kmetje seveda sanirati, reševati in na lasten strošek, na lasten čas, s tem, če nam ta pašna žival gre na sosedove površine, se pravi, moramo poravnati še tisto škodo na sosedovi površini. In nas seveda, on pa, s tistim pesom veselo pride še drugič. Tako, da te stvari je treba seveda urediti. Tudi to odgovornost.

Se pa sprašujemo zdaj, kje je pa tle notri, so pa seveda naši, bom rekel, kmečki delavnici, ki so po navadi, v glavnem, bolj tudi ko ne, ovčarji in seveda, se tudi prosto gibajo, pomagajo živali na pašo goniti in tako naprej. Se pravi, te stvari, mislim, da je potrebno seveda urediti.

Zdaj, kar se tiče, da pa ne bomo govorili o iztrebkih na kmetijskih površinah in z veterinarskim varstvom pašnih živali ali odkosov te krme, ki /nerazumljivo/ prihajajo do zvrgov pri plemenskih živalih. To se seveda tudi popolnoma nič, vse je to zopet na odgovornostih, stroških lastnikov.

Zdaj, kar se tiče pa tega, bom rekel, modernega izvajanja lova in tako naprej, pa mi seveda podpiramo tudi te moderne zadeve, prvič, zdaj zato, ker Zakon o približevanju afriške prašičje kuge je interventni zakon in bo slej ko prej nehal veljati. In po tem je zopet tako, kot je. Zdaj, ampak ta umetna svetloba, to ni tako, kot so bili včasih na diskotekah laserji, ki so svetili po vsepovsod, tega v bistvu s prostim očesom nekdo drugi sploh ne vidi, zdaj tisti, ali pa zelo slabo. Vsaj tisti, ki smo kdaj imeli priliko kaj takega videti, tako da, v to uporabo, se pravi, umetnih virov svetlobe pa seveda tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici podpiramo in seveda upamo, da se bodo te stvari, se pravi, čim prej uredile. Tako kot sem že prej rekel, čas teče, stvari se spreminjajo iz dneva v dan, sploh pa v kmetijstvu, stalnica v kmetijstvu so spremembe.

Hvala.