Govor

Lado Bradač

Pozdravljeni, spoštovana predsednica, poslanke in poslanci!

7. novembra 2002 je bil sprejet Pravilnik o uporabi lovskih psov v loviščih; še malo, pa bomo dočakali 20 let. Vmes je bila spremenjena zakonodaja lovskega zakona, leta 2004 in leta 2008. Nič se ni naredilo. Danes, ko poslušamo razloge, kako ne narediti koraka naprej, kako ne vložiti nobenega amandmaja in da bomo zadevo sistemsko uredili v predlogu, ki prihaja, seveda nisem optimist. Jaz vem, da lovski kinologi želijo, da se to področje uredi. Mi na Lovski zvezi imamo pripravljen tudi predlog osnutka tega pravilnika. Tista nesoglasja oziroma odprte stvari, ki nekatere motijo pri teh stvareh, je mogoče urediti. Ampak jaz pričakujem, da je tukaj volja, da se bo po 20 letih naredilo korak naprej. Pa če drugega ne, upam, da bo tudi Zakonodajno-pravna služba podprla vsaj to, da se bo obstoječ arhaični pravilnik uskladil z določbami zakonodaje, ki je bila kasneje sprejeta.

Verjamem, da je treba varovati in posebej skrbeti za vse prostoživeče živali, tudi za divjad, vendar pa je črtanje lastništva divjadi kot naravne dobrine verjetno bolj prizadelo same živali kot pa kakšne druge spremembe, ki jih tu predvidevamo. Zato tudi upam in prosim ministrico, da v tem predlogu zakona uredimo tudi to, da bodo prosto živeče živali se ponovno vrnili pod posebno varstvo, skrbno varstvo države, tako, kot je zapisano v Ustavi.

Lovskim kinologom pa lahko rečem le to, da bodo, ne glede na Predlog, ki ga je pripravil Državni svet, vem, da so bili večkrat v Državnem svetu in se zavzemajo za te spremembe, na tem mestu se predsedniku Državnega sveta zahvaljujem in Državnemu svetu, da je pripravil ta predlog. Lovskim kinologom pa lahko samo rečem, dokler ne bodo nove spremembe, da bodo pač še naprej šolali vse, na Hrvaškem, v tujini, kjer je pač to urejeno in lahko upam, da bo slej kot prej urejeno to tudi pri nas. Kaj drugega pa nimam za dodati.

Hvala lepa.