Govor

Samer Khalil

Hvala za besedo. /izklopljen mikrofon/ Pardon. Hvala za besedo.

Lepo pozdravljeni!

Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj podpira predlog zakona, ob enem pa daje dve opozorili.

Glede na to, da nadomeščam kolega poročevalca, in bi zelo kratko, mi dovolite, da preberem.

Prvo opozorilo pravi, da je treba odpraviti kakršenkoli dvom o morebitnem neskladju Predloga zakona z meddržavno pogodbo, na kar opozarja Sklad za financiranje razgradnje NEK. Prav tako je treba zagotoviti namenskost plačanih sredstev Sklada v integralnem državnem proračunu, ampak smo slišali, da so tudi drugi na to opozorili, in da je bilo z amandmaji to upoštevano.

Drugo opozorilo pa pravi: Sklad za financiranje razgradnje NEK glede problematičnosti natančne zakonske opredelitve naložbene politike katere osnovni cilj je ohranjanje vrednosti sredstev sklada in zagotavljanje zahtevnega donosa na sredstva. Komisija se strinja, da je trenutno glede na dinamične in nepredvidljive razmere na svetovnih kapitalskih trgih težko pripravljati naložbeno politiko za daljše obdobje, saj ne bi odražalo dejanskega stanja, to pa lahko tudi povečuje tveganje pri zagotavljanju zadostnih sredstev za financiranje, razgradnjo NEK, varno skladiščenje in končno odlaganje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva.

Hvala. Malo sem se ponavljal, ampak sem bil dolžan predstaviti, kar je Državni svet sprejel.