Govor

Mateja Tavčar

Hvala za besedo.

Lepo pozdravljeni!

Zakonodajno-pravna služba je preučila Predlog zakona v okviru svojih pristojnosti in podala mnenje, ki ste ga prejeli 23. avgusta.

S Predlogom zakona se obstoječi Sklad, ki je bil ustanovljen kot sklad »sui generis«, preoblikuje v javni sklad. Ureditev sledi sistemski ureditvi javnih skladov, pri čemer pa smo v mnenju opozorili na nedoslednosti pri tem preoblikovanju. Opozorili smo na nejasno opredelitev namenskosti sredstev v razmerju do vseh namenov oziroma nalog, ki se iz sklada financirajo, na zagotovitev specifične obravnave posameznih namenov financiranja glede na njihovo naravo in na mestoma pomanjkljivo utemeljitev odstopa od splošne ureditve ter na ustrezno ureditev prehodnih določb.

Z amandmaji Poslanske skupine SDS se odpravljajo nomotehnične pomanjkljivosti, na katere smo opozorili. Z amandmaji Vlade in njihovimi spremembami se odpravlja večina nomotehničnih in vsebinskih pripomb, na katere smo opozorili, niso pa bile pojasnjene in upoštevane pripombe glede zagotovitve specifične obravnave posameznih namenov uporabe sredstev Sklada, pripombe k 8. členu, ki ločeno obravnava financiranje investicije, k 13. členu, k 15. členu glede izključitve 26. člena Zakona o javnih skladih, ki na zakonski ravni ureja portfeljske investicije javnih skladov in delno k prehodnim določbam.

Nekatera pojasnila so bila podana tudi v mnenju Vlade k Predlogu zakona, pa tudi neformalna pojasnila ob pripravi amandmajev, kar vse lahko služi k ustreznejši utemeljitvi rešitev.

Hvala za besedo.