Govor

Tina Sršen

Hvala, gospa predsednica, za besedo.

Spoštovani člani odbora!

Vlada Republike Slovenije je Državnemu zboru posredovala mnenje, v katerem izraža podporo predlogu zakona. Zelo nas veseli, da je zakon s tako močno podporo prestal prvo obravnavo v Državnem zboru. Vsebinsko prinaša bistveno izboljšan zakonski okvir za delovanje sklada, bolj učinkovit in debirokratiziran nadzor nad poslovanjem sklada ter odpravlja nepotrebne administrativne ovire za izvajanje osnovnih nalog sklada. Predlog zakona tudi uresničuje sklep Vlade iz leta 2009, skoraj vse zahteve Računskega sodišča iz opravljenih revizij v letih 2011 in 2016 ter sledi večini priporočil Evropske komisije z dne 24. oktobra 2006 o upravljanju finančnih sredstev za razgradnjo jedrskih odpadkov, izrabljenega goriva in radioaktivnih odpadkov.

Predlog zakona tudi odpravlja neskladja veljavnega zakona z meddržavno pogodbo. Kljub vsemu, Predlog zakona, ki je bil vsebinsko sicer enak tistemu, ki je novembra 2020 že bil v vladni proceduri, a ni bil sprejet, potrebuje po mnenju Vlade določene vsebinske prilagoditve. Predvsem je potrebno prilagoditi člene na način, da bodo v celoti naslovili popravljalne ukrepe Računskega sodišča in mnenja Službe Vlade za zakonodajo iz leta 2020, hkrati pa tudi upoštevali spremenjene okoliščine, ki so nastale od takrat, ko je bil zakon pripravljen.

Zato je Vlada sprejela predloge amandmajev, ki jih je pravočasno tudi predložila Državnemu zboru. Vsi amandmaji tudi sledijo mnenju Zakonodajne-pravne službe Državnega zbora, hkrati pa vsebujejo že redakcijske popravke.

Ključne vsebinske prilagoditve zakona, ki jih z amandmaji predlaga Vlada, so naslednje: vzpostavlja se metodologija za določene višine prispevka; pri členu, ki ureja financiranje gradnje odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke se izrecno navaja plačevanje na namensko proračunsko postavko; dodaja se določba o nujnosti usklajenosti poslovnih načrtov Sklada NEK; popravlja se prehodna določba na način, da se obdrži vplačevanje višine dajatve, ki je bila odločena letos januarja 2022, da se izognemo nezaželenemu znižanju prispevkov v sklad.

Kot rečeno, Vlada podpira Predlog zakona, vendar Predlog potrebno dopolniti z vloženimi amandmaji Vlade, zato članom Odbora predlagamo, da predložene amandmaje Vlade podprejo.

Ob zaključku naj poudarim, da je čimprejšnja ustrezna ureditev ustreznega zakonskega okvirja za sklad nujna, tudi in predvsem zaradi ohranitve in zagotovitve odgovornega in zgledno urejenega jedrskega programa Republike Slovenije. Hote ali nehote se bo ob tem presojala tudi sposobnost Republike Slovenije, da zagotovi vse potrebno za razgradnjo NEK in ravnanje z jedrskimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom.

Hvala.