Govor

Spoštovane kolegice, kolegi, ostali gostje!

Pričanjem 1. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vas pri tem vse lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so se opravičili Danijel Krivec, ki ga nadomešča Jožef Lenart, drugi pa smo prisotni.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red s tremi točkami, v zvezi s katerimi v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga tudi sprejeli s sklicem.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O JAVNEM SKLADU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO IN ODLAGANJE RADIOAKTIVNIH ODPADKOV IN IZRABLJENEGA GOVORIVA IZ NUKLEARNE ELEKRARNE KRŠKO, druga obravnava, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem.

Državni zbor je na podlagi 122. člena Poslovnika Državnega zbora na sedmi izredni seji opravil splošno razpravo o predlogu zakona in sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 13. 5. 2022, mnenje Vlade z dne 28. 6. 2022, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 23. 8. 2022, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 30. 8. 2022, mnenje Mestne občine Krško z dne 7. 6 2022 in mnenje Sklada za financiranje razgradnje NEK z dne 24. 6. 2022. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora. V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji Vlade k večjemu številu členov ter spremembe amandmaje Vlada k 6., 20. in 24. členu ter amandmaje Poslanske skupine SDS v večjem številu členov.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: predlagatelj torej skupina poslank in poslancev v imenu predlagatelja Bojan Podkrajšek, Ministrstvo za infrastrukturo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Sklad za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, Agencija za radioaktivne odpadke, Nuklearna elektrarna Krško, Mestna občina Krško in Zakonodajno-pravna služba. Po sklicu je bila 5. 9. 2022 naknadno povabljena še družba GEN energija d. o. o.

S tem pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih amandmajih k posameznim členom ter o členih predloga zakona.

Besedo sedaj najprej dajem predstavniku predlagatelja poslancu Bojanu Podkrajšku v imenu skupine poslank in poslancev, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona.

Izvolite.