Govor

Ja, zelo na kratko.

Hvala za besedo.

Že mnogokrat smo slišali, da se podjetniki na začetku svoje podjetniške poti oziroma ob primeru, ko imajo dobro idejo težko najdejo financiranje te njihove ideje.

V svetu že vrsto let poznajo platforme, ki tako financiranje omogočajo. Najbolj poznana vsem nam je najbrž Kickstarter. Nekateri so že, je že mnogo slovenskih podjetnikov uspešno predstavilo svoje projekte in jih tudi sfinanciralo.

V Evropi tovrstnih platform nismo poznali oziroma tega področja nismo imeli urejenega, zato je Evropska komisija leta 2020 sprejela zakon oziroma predlaga zakon, ki tovrstno financiranje ureja. Predlog zakona, ki smo ga mi predlagali, pa pač to direktivo oziroma ta predlog Evropske unije uvaja tudi v Slovenijo, tako da lahko tudi slovenska podjetja ustanavljajo tovrstne platforme tako v Sloveniji, kot v Evropski uniji, in s tem omogočajo tako slovenskim, kot drugim podjetnikom, lažji dostop do, lažji način financiranja njihovih, bi temu lahko rekel start up oziroma začetniških projektov.

Lahko povem samo še to, da amandmaje, ki jih je vložila Vlada, bomo podprli, ker so po našem mnenju primerni oziroma samo pomagajo k bolj jasni razlagi zakona, tako da lahko rečem, da jih bomo podprli.

Hvala.