Govor

Spoštovani in spoštovane, poslanke in poslanci, vsi vabljeni na sejo predstavniki Vlade, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano lepo vas pozdravljam!

Začeli bomo 3. nujno sejo Odbor za kmetijstvo, gozdarstva in prehrano. In sicer na začetku vas še obvestim, da se je za to sejo opravičil gospod Jožef Horvat in tako kot pri prejšnji seji gospod Tomaž Lah nadomešča gospoda Roberta Janeva.

Prehajamo na določitev dnevnega reda te seje odbora. In sicer s sklicem ste sprejeli predloga dnevnega reda, ki glasi Pomoč kmetijstvu, zaradi suše in zaradi dviga cen energentov ter ostalih surovin na področju kmetijstva. Ker do začeta seje oziroma dokler je bil poslovniški rok nismo sprejeli predloga drugačnega dnevnega reda ugotavljam, da je dnevni red te seje sprejet.

Torej prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – POMOČ KMETIJSTVU, ZARADI SUŠE IN ZARADI DVIGA CEN ENERGENTOV TER OSTALIH SUROVIN NA PODROČJU KMETIJSTVA.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 25. avgusta letos zahtevala sklic nujne seje odbora na navedeno temo. Zahtevo ste članice in člani prejeli, objavljena je tudi na spletni strani Državnega zbora. K tej točki sem vabila tako kot so tudi predstavniki Slovenske demokratske stranke predlagali kot predlagatelji točke: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in vidim, da je prisotna gospa ministra in jo še enkrat pozdravim. Vabili smo tudi predstavnika Ministrstva za finance med nami je prisoten, potem Kmetijsko-gozdarsko zbornico, Sindikat kmetov, Zadružno zvezo, Zvezo slovenske podeželske mladine, Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijski institut Slovenije, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, Čebelarsko zvezo, Zvezo društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije ter Združenje družinskih vinogradnikov, vinarjev Slovenije.

Za uvodno predstavitev dajem besedo predstavniku predlagatelja to je gospod Lisec.

Beseda je vaša.