Govor

Hvala lepa za besedo, predsednik.

Lep pozdrav prisotnim gostom iz ministrstev. Hvala lepa tudi za tole predstavitev, poročilo o udejstvovanju Slovenske vojske in policije v mednarodnih operacijah in misijah,.

Takole, bom rekel. Nekako poročilo je dokaj izčrpno. Prikaže, da smo bili, da smo v lanskem letu, torej še pod prejšnjo vlado nekako dobro zadostili tistim obljubam in seveda pogojem ter tako doprinesli tudi varnosti in stabilnosti v regiji in pa tudi po svetu. Nekako iz poročila izhaja, da je bil naša soudeležba in prispevek pomemben, dobivali pa smo tudi dober »feedback« od naših udeležencev, pripadnikov Slovenske vojske in drugih, tako iz Kosova, pred tem še iz Afganistana in tako naprej, da so bili tam dobro sprejeti in seveda, da dobro delajo in prispevajo k odvračanju in zagotavljanju, da se ne dogajajo še večji konflikti, kot so. Tako, da mednarodne operacije in misije, seveda predvsem tiste mirovne, katere so vse nekako odobrene s strani Varnostnega sveta Združenih narodov, so seveda nuja v sodobnem svetu, sama obramba pa glede na zaostreno situacijo, moram reči, je isto pomembna za preživetje Evropske unije kot tudi Slovenije, kot kruh. In sicer, poudarek na tem je bil tudi nekako, nekaj dni nazaj, ko sva s predsednikom odbora se udeležila tega medparlamentarnega srečanja o varnosti in obrambi v Evropski uniji v Pragi in tudi, bom rekel, da smo imeli možnost, da smo zastavljali vprašanja in seveda dobili odgovore. Tam je bil tudi predsednik oziroma podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell, ki je nekako takole povzel svoje odgovore udeležencem: »Če hočemo imeti močno Evropsko unijo, moramo biti pripravljeni in zvišati vlaganje.«

Tako da, v obrambo, tako da verjamem, da bomo nadaljevali takšen trend kot je bil, da se bomo zavedali tega in da bo politika tudi osveščala in pa nekako prepričala ljudi, da brez obrambe ni varnosti, brez varnosti pa tudi ni poštenega in naprednega gospodarstva. Tako da, še enkrat, hvala lepa. Morda samo še kakšno vprašanje predstavnikov Ministrstva za obrambo, ali so naši vojaki zadovoljni, ali so varni, ali so dobro opremljeni tisti, ki so v misijah.

Hvala lepa.