Govor

Spoštovani!

Začenjam 3. nujno sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije. Lepo pozdravljam vse prisotne, posebej državnega sekretarja, gospoda Samuela Žbogarja! Gospod Lobnikar z ministrstva še prihaja in ga bomo potem pozdravili. Lepo pozdravljam generalmajorja mag. Romana Urbanča iz poveljstva sil Slovenske vojske in gospoda mag. Aljošo Selana, namestnika direktorja Direktorata za obrambno politiko na MORS! Lepo pozdravljam tudi vse ostale prisotne!

Obveščam vas, da sta zadržana in se seje ne moreta udeležiti Matej Tonin in Miha Kordiš. Namesto Mira Gregoriča je z nami Andreja Živic. Zaradi vnaprej najavljenih obveznosti so se opravičili: minister za obrambo Marjan Šarec, sekretar dr. Damir Črnčec, državni sekretar dr. Rudi Medved in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Poročilo Vlade Republike Slovenije Državnemu zboru o uresničevanju Strategije sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah, o sodelovanju v potekajočih mednarodnih operacijah in misijah v letu 2021 in načrtih prihodnjega sodelovanja. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – POROČILO VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je posredovala Državnemu zboru.

Besedo dajem gospodu Samuelu Žbogarju z Ministrstva za zunanje zadeve.