Govor

Torej, spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, začenjam 9. sejo Odbora za zadeve Evropske Unije.

Na začetku vas naj obveščam, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora. Tukaj imam opravičilo kolega mag. Janeza Žaklja, nadomestni član odbora danes, ki sodeluje s pooblastili nimamo. Obveščam vas, da so tudi na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlog za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga torej prejeli s sklicem.

Prehajamo sedaj na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VZPOSTAVITVI OKVIRA ZA DOLOČITEV ZAHTEV ZA OKOLJSKO PRIMERNO ZASNOVO ZA TRAJNOSTNE IZDELKE IN RAZVELJAVITVI DIREKTIVE 2009/125 EVROPSKE UNIJE.

Gradivo k 1. in 5. točki smo prejeli torej od Vlade 18. avgusta 2022 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah EU. Skrajni rok za obravnavo obeh predlogov stališče v Državnem zboru je danes. Gradivo k točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odbor zadeve EU kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji ga je obravnaval na tretji nujni seji 30. avgusta 2022 in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Sedaj prosim – vidim, da je tukaj z nami gospod državni sekretar – Matevža Frangeža, državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, da nam predstavi predlog uredbe in še zlasti stališče Republike Slovenije do predloga uredbe.

Izvolite, državni sekretar.