Govor

Blaž Cvar

Ja, ker je bilo uvodoma povedano, seveda drži, kar se situacije, krizne situacije v gospodarstvu tiče.

Obrtno-podjetniška zbornica sicer zastopa po večini male gospodarske subjekte, obrtnike. In nekako smo ugotavljali, da vsaj 80 % teh malih obrtnikov, podjetnikov bo z uredbo imelo pokrite to razliko med dosti višje ceno električne energije, kot je trenutno. No, to ena opomba je, namreč z Ministrstvom za gospodarstvo smo v neposredni in pogosti komunikaciji tudi v posebni delovni skupini in verjamem še, da so tukaj še rezerve za, bi rekel, te ukrepe, ki so pa nujnejše za velika podjetja.

No, pri uredbi je seveda ena opomba, ki jo ponavljamo, in verjamem, da tukaj bo korekcija, da bo prišlo do korekcije. Namreč, ugotovljeno je bilo, najprej postavljena meja 43 kW, ki je omejitev za pomoč vsem gospodinjstvom in malim odjemalcem, je bila po našem mnenju, ki je bila podkrepljena z analizo, ki smo jo izvedli med obrtniki in podjetniki, prenizka. Predlagali smo višjo mejo. Postavljena je bila kasneje na 86 kilovatov. Mi smo se seveda pohvalili to uredbo vse do nekaj dni nazaj, ko je tolmačenje Ministrstva za infrastrukturo bilo takšno, da, čisto konkretno vam povem, da ena električna omarica, ki ima 3 krat 63 amperov in je 43 kilovatov spada pod to uredbo. Dve takšni omarici tudi. Če pa ima nekdo omarico z večjimi varovalkami in ima 66 kilovatov porabe pa ne. Torej, to vsekakor nas zelo moti in je potrebno popravka. Kajti, omejitev je seveda v zakonu, ki določa mejo malega poslovnega odjemalca. Pač pa namen te uredbe ni, bi rekel, pomagati nekomu, ki ima 43 kilovatov, ampak večjemu številu malih podjetij in seveda gospodinjstvom, tako da tukaj smo na to opozorili.

Kar se pa seveda velikih podjetij tiče, ki so seveda največji zaposlovalci v Republiki Sloveniji, to je preostalih 100 tisoč, teh 200 tisoč registriranih gospodarskih subjektov delimo na majhne, ki jih je polovica približno, in ostale v velike pa seveda skupaj ugotavljamo, da zaenkrat še ni, bi rekel, ponujene prave rešitve. To povzroča negotovost. Podjetja morajo planirati svoje poslovanje vnaprej, sprejemati naročila in seveda ob teh pogojih, ki so trenutno na trgu cen s cenami električne energije, se točno to dogaja - ustavljanje proizvodnje, odpoved naročil in v prihodnosti seveda grozi odpuščanje. Pa seveda tudi likvidnost podjetij bo pod vprašajem.

Glede na predstavljeno tudi na današnjem sestanku, ki smo ga imeli prejle, pogrešamo informacije. Se pravi, menimo, da javnost je premalo informirana o trenutni situaciji. Vsi se moramo zavedati, da bodo, vsak posameznik pravzaprav, ne samo podjetja, da da pravzaprav moramo sami pri sebi nekako priti do nekih ukrepov omejevanja, varčevanja kakorkoli že. To bo pač nujno potrebno. Trenutno pa tudi mi sami v gospodarstvu smo ugotovili, da ta situacija, ki je kompleksna ni še pravzaprav dojeta in razumljena in zato pravzaprav ta negotovost, ki je ključna.

Kar se tiče ukrepov, ki so predlagani morebitne kapice ali pa druge sistemske rešitve, vsekakor razumemo, da posamezne države, tudi naše, najbrž z nekimi subvencijami, kapicami dolgoročno ne bo sposobna teh razlik pokrivati, zato apeliramo, da se vendarle vrnemo k izvoru nastanka te energetske krize in da se seveda, če je to še seveda možno, ta situacija tudi tam pri izvoru razreši. Kratkoročno da kapica, nujno potrebna in to ne v začetku leta, kajti 30 odstotkov podjetij že sedaj plačuje nekajkratnik cene iz 2021. To smo po anketah, ki smo jih izvedli med podjetji tudi ugotovili. Štiri, petkratnik že sedaj. Z januarjem se napoveduje tudi do petnajstkratnik cene iz 2021. Tako da že sedaj je potrebno poskrbeti za primeren ukrep, ki bo tem podjetjem tudi pomagal prebroditi to krizo. Čim prej pa najti sistemsko rešitev. Toliko za uvod. Hvala lepa.