Govor

Najlepša hvala za besedo.

Lepo pozdravljeni!

Prebivalci Republike Slovenije vse bolj trepetajo pred prihajajočo zimo. Za naslednji teden se napoveduje prvi tak večji padec temperature, ki lahko že naznanja začetek kurilne sezone v Sloveniji. In moram reči, da danes zjutraj sem govorila s kar nekaj ljudmi, ki se dejansko bojijo, kaj jih čaka. Draži se hrana, dražijo se storitve, proizvodi, dražijo se energenti in obstajajo tudi resne grožnje, da bodo s posameznimi energenti velike težave, sploh z možnostjo dobave. Je pa seveda nujno tako za prebivalce Republike Slovenije kot za gospodarstvo, da se čim prej sprejmejo konkretni ukrepi za spopad z energetsko krizo. To, kar je bilo do sedaj narejenega, namreč večina ljudi in tudi večina gospodarstvenikov ocenjuje kot bistveno premalo. Kot rečeno, ukrepanje je nujno. In zdaj, kakorkoli obrnemo, nekih enostavnih in tudi dobrih rešitev v dani situaciji seveda ni.

Državna poroštva vedno dajemo za tisto, kar je v javnem interesu, ne pomenijo direktno nekega bremena za državni proračun, pomenijo pa možnost obveznosti države, če seveda dolžnik, ki mu je država porok, svojih obveznosti ne izpolni v roku, ki mu je določen. Danes govorimo o poroštvenem zakonu, ki zajema tri energetske družbe, HSE, Gen Energijo in Geoplin. Govorimo o 1,6 milijarde evrov oziroma če gledamo 80 % obveznosti družb do višine 1,6 milijarde, nekoliko manj, 1,28 milijarde evrov, od tega za HSE 800 milijonov, za preostali dve družbi pa po 400 milijonov. Smo pa v Državni zbor najprej dobili eno verzijo zakona, nekaj dni kasneje smo dobili drugo verzijo zakona. Mene konkretno zanima, zakaj je do te druge verzije zakona prišlo. In predvsem me zanima, zakaj je bilo, za razliko od prve verzije, dodano, da bodo lahko državno poroštvo prejele tudi hčerinske družbe omenjenih skupin oziroma vertikalno povezane družbe, konkretno gre tu za družbo Gen-I. Tako bi prosila za obrazložitev, zakaj je v vmesnem času prišlo do te spremembe.

V 8. členu je nekako določeno, da ne sme priti do izplačila dobička, ne smejo biti izvedeni nakupi lastnih delnic, lastnih poslovnih deležev ter izvesti izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, ki bi se izplačale v letu 2022 oziroma za leto 2022. Mene zanima, zakaj govorimo le o letu 2022, zakaj tu ne upoštevamo celotnega časa poroštva oziroma do zapadlosti prevzetih obveznosti.

Kar je že bilo izpostavljeno s strani Državnega sveta, in sicer, da se številni ljudje sprašujejo, kako je mogoče, da država, kot je Slovenija, ki dejansko proizvede 80, 85 % električne energije v Sloveniji, le-to potem prodaja po bistveno nižji ceni, sama pa potem kupuje to električno energijo na tujih trgih, na borzah za bistveno višjo ceno, in dejansko ljudje to zelo težko razumejo. Po drugi strani pa vemo, da so plače v vseh teh energetskih podjetjih bistveno nad slovenskim povprečjem. In se mi zdi prav, da pa mogoče zdaj v prvi vrsti oni sami malo, bom rekla, zategnejo pasove in se odpovejo tem zelo visokim plačam. Konkretno je bilo objavljeno nedolgo nazaj za Gen-I, 6 tisoč 826 evrov je bila v tej družbi povprečna bruto plača za leto 2021. Marsikdo izmed poslancev ali teh, ki so v Vladi, je bil tam sam zaposlen in verjetno je bil kar šokiran, ko je prišel na neko drugo funkcijo, kjer kjer so dejansko, ne vem… Politiki smo vedno izpostavljeni, češ kakšne plače imamo in kako breme smo za proračun, ampak to gre dejansko tudi za nek način za državno podjetje in, ne vem. Ljudje težko razumejo, da zdaj dobivajo seveda toliko višje položnice, ki so jih dobivali v preteklosti, ob vsem ostalem in dejansko jaz upam, da se zavedate, da ljudje vedno težje živijo in se resnično resnično bojijo. Kot rečeno, zavedamo se v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke, da so ukrepi na tem področju potrebni, nujni, da bilo kakšno rešitev predlagate, zdaj niste v lahki situaciji, je težko. Nobena rešitev ni dobra, nobena ni enostavna, ampak mislim, da pa vseeno moramo biti tukaj tudi realni in stvari zapeljati na način, da ne more priti potem v prihodnosti do kakšnih nepravilnosti, nenazadnje gre tukaj za velika javna sredstva.

Hvala lepa za odgovor.