Govor

1. trak: (SC)

Lepo pozdravljeni! Lepo pozdravljam vse članice in člane odbora in vse ostale prisotne.

Pričenjam 4. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji član odbora in sicer gospod Jernej Vrtovec. Na seji kot nadomestne članice sta prisotni gospoda Mojca Šetinc Pašek namesto Franc Propsa in Jožica Derganc namesto Tineta Novaka.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlog za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O POROŠTVU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBVEZNOSTI IZ NASLOVA KREDITOV NAJETIH ZA ZAGOTAVLJANJE LIKVIDNOSTI NA ORGANIZIRANIH TRGIH ELEKTRIČNE ENERGIJE TER EMISIJSKIH KUPONOV IN OBVEZNOSTI IZ NAKUPA DODATNIH KOLIČIN ZEMELJSKEGA PLINA IZVEN TRGA EVROPSKE UNIJE – nujni postopek EPA 251-IX.

Predlagatelj zakona je Vlada. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 12. seji 7. 9. 2022 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Predlog zakona je bil tudi uvrščen na izredno sejo Državnega zbora, ki bo 13. 9. 2022. K obravnavi te točki so vabljeni predstavniki in predstavnice Ministrstva za finance, Ministrstva za infrastrukturo in Zakonodajno-pravne službe. Prejeto dodatno gradivo k predlogu zakona je v mnenju Zakonodajno-pravne službe, dopis Združenja bank Slovenije in mnenja Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrat, turizem in finance.

Amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do zaključka razprave o posameznih členih na seji odbora. Amandmaje so vložile Poslanska skupina Svoboda, SD in Levica in sicer k 1., 2., 3., 4., 5., 6. in 8. členu predloga zakona in Poslanska skupina SDS in sicer k 1. členu predloga zakona.

Tako pričenjam drugo obravnavo predloga zakona. Želi Vlada besedo?

Ja, izvolite gospod minister, Bojan Kumer.