Govor

Hvala lepa, spoštovana gospa predsednica.

Spoštovani predstavniki Vlade, drugi gostje, kolegice in kolegi!

Strinjam se z ministrom za finance, ki pravi, da gre zgolj za tehnični rebalans. Mi smo namreč praktično na koncu septembra in čez par dni računam, da bomo dobili v Državni zbor proračun za leto na 23, na leto 24. Do tega trenutka lahko rečemo, da smo z realizacijo proračuna Republike Slovenije izjemno zadovoljni. Na dnevni ravni spremljamo kaj se dogaja z davčnimi prilivi pa seveda tudi z odhodki. Kar zadeva DVD smo na včerajšnji dan, je država pobrala, država je pobrala tri tisoč 36 milijonov evrov od planiranih približno štiri tisoč dvesto milijonov evrov, kar zadeva dohodnino, ki je prav tako zelo pomembna. Načrtovali smo 1,5 milijarde, realizirano je že 1,1 milijarde. Na nek način prehitevamo načrt tudi kar zadeva postavke trošarine. Da ne govorim o davku od dohodka pravnih oseb, ker pa smo že davno prebili letni načrt.

Strinjam se s predstavnico Ministrstva za finance zadeve so izjemno negotove v Evropi, v svetu in seveda tudi v Sloveniji. V takšnih okvirih, v takšnih okoliščinah je težko načrtovati proračun oziroma rebalans. Sedaj, ker smo na Odboru za gospodarstvo se moramo postaviti tudi v kožo slovenskega gospodarstva oziroma slovenskih podjetnikov, ki v tem času delajo poslovne načrte za naslednje leto. Težko je narediti poslovni načrt za leto 23, ko nekatere ključne postavke pomembne za poslovanje niso znane in ne vemo, kakšna bo dinamika. Naš, če smem tako reči, veliki sovražnik je seveda tudi inflacija. V mesecu maju smo imeli inflacijo in sicer 8,1 odstotka. To je praktično isti nivo inflacije kot ga je imela evroregija. Meseca avgusta pa se je situacija pri nas bistveno poslabšala, saj je inflacija meseca avgusta pristala na 11 odstotkih, kar je krepko čez OECD povprečje in krepko čez povprečje evroregije.

V prejšnjem mandatu smo velikokrat poslušali, da smo se preveč zadolževali, da smo se nerazumno zadolževali. Zadolževali smo se kot država izključno, zato da smo pomagali gospodarstvu in ljudem v času epidemije in rezultati so vidni. Kažejo se v tem, da imamo več kot eno milijardo več prilivov, kar je razvidno iz rebalansa kot smo načrtovali. Se pravi ena milijarda več, kot smo načrtovali. Ja, boste rekli, seveda k temu je pripomogla inflacija. Ja, govorim o nominalnih številkah. In še. Ko govorimo za leto 2021 - imamo zdaj znane podatke - lahko ugotovimo, da je zadolžitev države Slovenije za 20,9 odstotnih točk BDP pod povprečjem zadolženosti Evroobmočja ali bolj po slovensko brez številk, prejšnja vladna koalicija je torej nadpovprečne rezultate dosegala s podpovprečnim zadolževanjem. Gledamo evropski okvir. In zdaj, da se fokusiramo na rebalans proračuna Ministrstva za gospodarstvo, ki ga zdaj obravnavamo, vidimo, da se dejansko sredstva za 2 in pol milijona približno zmanjšujejo. To pravzaprav ne želim problematizirati, saj je bilo načrtovano, da bomo pač vsa ta sredstva porabili. Skratka, rebalans za letošnje leto predvideva za Ministrstvo za gospodarstvo 357 milijonov.

Ampak zdaj, če mi dovolite, gospa predsednica, da grem po postavkah. Za podporo tehnološkim razvojnim projektom se namenja približno 3,2 milijona evrov manj. Morda je tu bila prenizka absorpcijska sposobnost ali kakorkoli že, to bi me zanimalo, kje so razlogi.

Kar zadeva kreiranja delovnih mest, se zdaj dodeljuje praktično nič evrov oziroma se tej postavki jemlje približno 2,2 milijona evrov. To si sam znam razlagati, zato ker imamo rekordno visoko zaposlenost.

Kar zadeva gospodarsko infrastrukturo in razvojne centre, se namenja 2 milijona manj. Zakaj? Ko gremo na postavko spodbude za novonastala podjetja in njihovo rast se namenja 1,8 milijona manj. Zakaj? Za pospeševanje tehnološkega razvoja gospodarstva se namenja 2,9 milijona evrov manj. Zakaj? Za spodbujanje novih in začetnih investicij se namenja pa 11,3 milijone več, kar pozdravljamo, pozdravljamo.

Mi seveda temu rebalansu ne bomo nasprotovali, potrebno pa je te določene postavke oziroma odstopanja od prvotnih, prvotnega načrtovanja tudi slovenski javnosti pojasniti, če se strinjate. Bom zelo hvaležen, če bom dobil odgovore na moja vprašanja. Hvala lepa.