Govor

Najlepša hvala.

Preden odprem razpravo se želim sam javiti k razpravi, s tem gospod minister, da se bo glavnina debat odvija na Odboru za finance, ampak kljub temu po posameznih delih bi imel tudi jaz par vprašanj glede same sestave rebalansa.

Torej, sam ste podal uvod. Tukaj je potrebno povedati da pač del prihodkov bo večji za 544 milijonov evrov iz naslova DDV-ja, več pobranega DDV. To je logično, ker cene so šle gor DDV, do sedaj ostajajo enak DDV dejansko več pobranega tudi zaradi dražjih energentov. Vsaka pač politika si sestavi proračun glede na tudi, se strinjam, geopolitično situacijo, ampak tudi glede na prioriteto političen program, koalicijsko pogodbo. Tako bi vsaj moralo biti. Ampak če preberemo proračun absolutno gre za rekordno višino odhodkov za to leto in tudi v proračunu ste torej navedli odgovore o samem predlogu zakaj. Torej, v prihodnjih štirih mesecih bo bomo očitno v povprečju vsak mesec porabili več kot smo v zadnjih osmih. Torej, v zadnjih osmih mesecih smo porabili 8 milijard, torej milijardo na mesec, v prihodnjih bomo 6, torej milijardo in pol na mesec. To so dejstva.

Glede samega posebnega dela pa imam pa imam par vprašanj vizavi tudi v koalicijski pogodbi. Kar je mene kar je mene zmotilo je, da se recimo službi Vlade Republike Slovenije za zakonodajo jemljejo sredstva zmanjšujejo v višini 8,5 milijonov evrov in znašajo 9 milijonov 762 tisoč evrov. Tukaj naj povem, da je kohezijska politika in skladen regionalni razvoj je res za to državo pomemben. Se pravi, decentralizacija, ki jo moramo absolutno krepiti. Slovenija niso le mestna središča, ampak se pravi tudi slovensko podeželje. In to je to. Vesel sem, recimo, da ni potrebno za kreiranje delovnih mest, da se pač ne dodeljuje nič. Se pravi, imamo zelo nizko brezposelnost. Se pravi, to je bom rekel to je v bistvu doprinos je uspeh. Zdaj ena taka stvar, ki pa je problematična pa zagotovo Ministrstvo za izobraževanje. Torej, za znanstveno raziskovalno dejavnost se namenja kar 22,4 milijone evrov manj finančnih sredstev in se sprašujem zakaj? Zaradi tega, ker to je tudi v nasprotju z zakonom o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti, in sicer da delež javnih sredstev