Govor

Sašo Furlan

V redu. Sedaj tukaj so bile izpostavljene štiri postavke, ki nekako štrlijo ven.

Prva je dolgotrajna oskrba. Tukaj res kot pravilno ugotavljate, glede na sprejeti proračun za leto 2022 se v rebalansu proračuna sredstva znižujejo za slabih 18 milijonov evrov. Sedaj tukaj je bilo načrtovanje pred sprejemom tega rebalansa mišljeno za zagotavljanje nekih zagonskih sredstev za vzpostavitev javne mreže domov tudi za financiranje določenih stroškov dela. Skratka, ta politika za dolgotrajno oskrbo je zelo razgibana, vključuje veliko nekih podprogramov in različnih postavk. Potem je bilo, zaradi zapletov predvsem pri uveljavitvi Zakona o dolgotrajni oskrbi oziroma s predvidenim zamikom veljavnosti tega zakona porabljenih na tej postavki oziroma načrtovanih ne manj nekih sredstev. Iz tega razloga smo tukaj v rebalansu proračuna naredili nek popravek navzdol.

Potem glede precej velikega povečanja nadomestil za brezposelne oziroma transferje brezposelnim. Tukaj je situacija taka, da kot vemo imamo na makroekonomski ravni veliko negotovost, inflacija, možnost nekih poslabšanja razmer in iz tega vidika je bilo planiranih za transfere brezposelnim nekoliko več sredstev. Drugi razlog je pa tudi ta, da so v bistvu dohodki za plače zdaj nekoliko narasli in ker se v bistvu pri določanju nadomestila za brezposelnost upoštevajo tudi pač višina prihodka oziroma plače tudi to nekako vleče to postavko za nadomestila nekoliko navzgor.

Potem kar se tiče družinskih prejemkov in pa starševskih nadomestil. Tam je situacija taka, da so se nekoliko znižala sredstva za otroški dodatek. To ne pomeni, da bo kdorkoli ostal brez otroškega dodatka ali pa da se bo znižala višina katere od mej ali za kogarkoli otroški dodatek, nasprotno. Kot veste, se planirajo tudi dodatni ukrepi na tem področju. Gre enostavno za to, da so se v bistvu še čutili vplivi covid ukrepov, covid dodatkov, ki so malo dvignili plače navzgor, zaradi tega so v bistvu nekateri prejemniki otroškega dodatka prišli v višji dohodkovni razred in posledično prejeli pač nekaj manj otroškega dodatka. Tako da tukaj gre za nek tak popravek v tej smeri.

Potem je bilo pa še vprašanje v zvezi z IRSD-jem oziroma problematiko Marinblue …/nerazumljivo/ ostalimi kršitvami, napovedjo tako ministra za delo kot tudi Vlade, da se bo tukaj in inšpektorat kadrovsko okrepil. Tukaj bodo dodatna sredstva predvidoma zagotovljena v proračunu za leto 2023, pogajalsko izhodišče ministrstva bo tukaj štartalo na neki poziciji, da je treba inšpektorat močno okrepiti, zagotoviti veliko dodatnih sredstev, tako da tukaj se definitivno lahko pričakujejo neka povečanja, ampak v letu 2023.